Zatvoria sa pre pandémiu koronavírusu štátne hranice? V "hre" je viacero riešení

NETKY.SK • 29 Október 2020, 09:40 • 2 min
Zatvoria sa pre pandémiu koronavírusu štátne hranice? V "hre" je viacero riešení

BRATISLAVA – Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR) Martin Klus (SaS) si nemyslí, že teraz je čas na uzatváranie hraníc.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Jedným z dôvodov je aj skutočnosť, že epidemiologická situácia v okolitých štátoch je výrazne lepšia alebo podobná ako na Slovensku. Štátny tajomník to uviedol po stretnutí expertnej skupiny, na ktorom sa zúčastnili zástupcovia z rezortu vnútra, dopravy, školstva, diplomacie a úradu hlavného hygienika.

 

Testovanie na hraniciach
Klus ďalej priblížil, že kontroly na hraniciach sa robia priebežne, akurát že tá „priebežnosť“ sa pravdepodobne zintenzívni. Testovanie na hraniciach je podľa neho jednou z alternatív.

 

 

Klus v tejto súvislosti dodal, že napríklad česká hranica bude oveľa viac monitorovaná. „Úrad hraničnej a cudzineckej polície to dnes (v stredu 29. októbra) sám navrhol a my sa s tým stotožňujeme, že pravdepodobne vzhľadom na zlú situáciu je to jedna z tých hraníc, ktorá znesie trochu sprísnený režim,“ spresnil.

 

img

Expertná skupina navrhla konkrétne riešenia a čaká na vyjadrenie premiéra a predsedu Ústredného krízového štábu. Klus predpokladá, že už v priebehu štvrtka by mohli byť známe prvé parciálne výsledky.

 

Ak nemusíte, necestujte

Ako ďalej informoval Klus vo svojom príspevku na Facebooku, v čase, kedy na Slovensku platí obmedzenie pohybu, je na mieste, aby ľudia zvážili svoje cestovanie do zahraničia.

 

Dodal, že len čo sa kritická situácia v Európe ako - tak upokojí, vláda prehodnotí zavedenie výhodnejšieho regionálneho prístupu v otázke hraničného režimu.

 

Aktuálne však nevie potvrdiť ani vylúčiť, či budú môcť Slováci počas vianoc cestovať do zahraničia na zimné dovolenky bez obmedzení. "Ak chceme mať otvorené hranice a o pár týždňov či mesiacov cestovať, teraz musíme zostať doma," napísal v príspevku Klus. 

 

Zároveň Slovákci, ktorí z rôznych dôvodov musia opustiť územie Slovenska varuje pred možnými hraničnými komplikáciami. Zároveň im radí, aby sa domov vrátili až po 9. novembri, kedy prebehne už aj druhé kolo celoplošného testovania a "budeme lepšie vedieť na čom po slovenskom lockdowne a pretostovaní sme".

 

 

Súvisiaci článok: Zákaz vychádzania bude platiť do 8. novembra! Vláda SR informovala aj o výnimkách

 

Ochranné pomôcky pred koronavírusom si môžete objednávať na shop.netky.skNa sklade sú dezinfekčné gély, ale aj ochranné rúška - jednorázové i textilné



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies