Na Filmovom chodníku slávy pribudla pamätná dlaždica Juraja Jakubiska

NETKY.SK • 23 September 2023, 10:00 • 2 min
Na Filmovom chodníku slávy pribudla pamätná dlaždica Juraja Jakubiska

BRATISLAVA - Na Filmovom chodníku slávy pred Divadlom P. O. Hviezdoslava v Bratislave odhalili v piatok podvečer pamätnú dlaždicu s menom najslávnejšieho slovenského filmového režiséra Juraja Jakubiska, svetovo uznávaného predstaviteľa "magického realizmu".

slovakia

left justify in out

"Úprimne sa teším, že tam tú dlaždicu má, lebo si myslím, že tam patrí. Bol, je a zostane jednou z najvýraznejších kultúrnych osobností, Juraj miloval svoju krajinu, miloval Slovensko, miloval Slovákov a vždy to v jeho filmoch bolo," povedala pre agentúru TASR producentka Deana Horváthová-Jakubisková, ktorá manželovu pamätnú dlaždicu odhalila spolu s autorkou projektu Máriou Rehákovou a ďalšími hosťami.

 

Na podujatí sa zúčastnili aj herci z filmu Perinbaba a ďalšie osobnosti kultúrneho života. Svoju účasť potvrdili a na Jakubiska budú spomínať choreograf a režisér Jaroslav Moravčík, herečka Zita Furková, režisér a herec Juraj Nvota. Pozvanie prijal aj prezident Ivan Gašparovič a veľvyslanec Českej republiky na Slovensku Rudolf Jindrák.

Legendárny režisér, scenárista, kameraman a výtvarník Juraj Jakubisko sa svojím výnimočným filmárskym štýlom a obrazotvornosťou zaradil medzi tvorcov, ktorí dostali Slovensko do veľkého filmového sveta. Diela "slovenského Felliniho" sú plné Jakubiskovej fantázie a voľnosti. Preslávili ho snímky ako Tisícročná včela, Sedím na konári a je mi dobre. Diváci na filmovú mágiu velikána slovenskej kinematografie, rodáka z východoslovenskej dedinky Kojšov nezabudnú ani vďaka titulom Dovidenia v pekle priatelia, Nejasná správa o konci sveta, komédii Nevera po slovensky či historickému veľkofilmu Bathory. Od 22. septembra budú na rešpektovaného filmára spomínať aj vďaka pamätnej dlaždici v hlavnom meste.

 

Tradíciu Filmového chodníka slávy v Bratislave založil v roku 2009 Medzinárodný filmový festival Bratislava v spolupráci s hlavným mestom SR Bratislava a Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom ako prejav vzdávania úcty za dlhoročnú umeleckú tvorbu významným slovenským filmovým a divadelným umelcom, tvorcom a profesionálom. Tvoria ho mramorové dlaždice s kovovým dielom, na ktorom sa nachádza meno a podpis osobnosti. Prvým umelcom, ktorému odhalili pamätnú dlaždicu, bol Ladislav Chudík, nasledovali mená Mária Kráľovičová, Jozef Adamovič, Štefan Kvietik, Eva Krížiková, Ivan Palúch, Emília Vášáryová, Martin Huba, Božidara Turzonovová, Milan Lasica a Július Satinský, Zita Furková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR Foto: TASR / Dano Veselský
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies