Najzelenejším mestom Európy roku 2020 je Lisabon

NETKY.SK • 10 Marec 2020, 09:46 • 2 min
Najzelenejším mestom Európy roku 2020 je Lisabon

Hlavné mesto Portugalska získalo cenu Európske zelené mesto 2020, ktorú od roku 2010 udeľuje Európska komisia mestám, ktoré sú úspešná v premene mestského prostredia na zdravšie a udržateľnejšie miesto na život. Heslom súťaže je "Zelené mesta vhodné pre život".

slovakia

left justify in out

"Viac ako dve tretiny Európanov žijú v dnešnej dobe v mestách. V mestských aglomeráciách sa tak sústredí veľká časť environmentálnych výziev, s ktorými naša spoločnosť čelí. Súčasne nám však prináša odhodlanie a inovatívne spôsoby, ako tieto výzvy riešiť. Cena pre Európske zelené mesto sa snaží túto snahu podporiť a odmeniť," uvádza oficiálny web ocenenie pre európske hlavné zelené mesto.

 

 

Príjemné miesto pre život

Prestížne ocenenie odovzdal zástupcom portugalského mesta európsky komisár pre životné prostredie, námorníctvo a rybolov Karmen Vella na slávnostnom ceremoniáli v holandskom Nijmegene, ktorý ocenenie za zelené mesto získal v roku 2018.

 

 

"Mám radosť z toho, že oceňujeme európske zelené mestá. Vo chvíli, keď vstupujeme s ocenením do druhej dekády, je naša snaha dôležitejšia viac ako inokedy. Globálne čelíme veľkým environmentálnym výzvam, klimatickým zmenám, plastovému odpadu, nadprodukcii a strate rozmanitosti, čo sú hlavné hrozby pre naše mestá i našu budúcnosť," uviedol eurokomisár Vella k oceneniu a dodal, že je povzbudivé vidieť ocenené zelené mestá, ktoré idú príkladom svojím prístupom k ochrane životného prostredia a ukazujú, ako je možné premeniť environmentálne výzvy na príležitosti a urobiť mestá zdravými a príjemnými miestami, kde ľudia môžu tráviť čas, žiť a pracovať.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Jana Gombitova (@jankagombitova),

 

V minulom roku získalo ocenenie zeleného európskeho mesta nórske Oslo a v predchádzajúcich ročníkoch bola za zelený prístup ocenená aj slovinská Ľubľana alebo nemecký Hamburg.

 

 

Súčasťou ocenenia portugalského hlavného mesta s pol miliónom obyvateľov je tiež peňažná odmena vo výške 350-tisíc eur, ktorá má podporiť ďalšie zelené aktivity pobrežného mesta.

 

Množstvo zelene a zníženie emisií na polovicu

Podľa poroty začal Lisabon svoju cestu k udržateľnosti ešte počas ekonomickej krízy a môže byť preto inšpiráciou pre mnoho ďalších európskych miest v tom, ako je možné spojiť udržateľnosť a ekonomický rast. Porota zložená z expertov ocenila prístup Lisabonu k udržateľnému využívaniu pôdy, mestskej dopravy, zelenému rozvoju a eko inováciám a schopnosť prispôsobiť sa klimatickým zmenám.

 

 

Lisabon bol prvým hlavným európskym mestom, ktoré podpísalo v roku 2016 Dohovor primátorov za klimatické zmeny a energetiku. Mesto pakt podpísalo po tom, čo sa jeho zastupiteľom podarilo znížiť medzi rokmi 2002-2014 produkciu emisií o 50%, obmedziť energetickú spotrebu o 23% a spotrebu vody o 17% od roku 2007 do roku 2013.

 

Portugalské hlavné mesto má tiež jasný plán udržateľnej mestskej mobility. Obmedzuje používanie áut, a naopak podporuje cyklistiku, verejnú dopravu a pešiu chôdzu. V roku 2017 zahájil Lisabon systém zdieľania elektrických bicyklov s cieľom podporiť cyklistickú dopravu v kopcovitých častiach mesta. V portugalskom hlavnom meste nájdeme tiež najväčšiu sieť nabíjacích staníc pre elektroautá s 516 stanicami a 39% z mestského vozového parku tvoria elektroautá. Vo vzdialenosti do 300 metrov od zastávky verejnej dopravy žije 93,3% obyvateľov Lisabonu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Miguel Barroso (@lxcyclechic),

 

V Lisabone úspešné chránia svoje prírodné plochy, ktoré slúžia ako miesta na rekreáciu jeho obyvateľov. Príkladom je park Monsanto, ktorý získal Certifikát za udržateľné lesné hospodárstvo.

 

 

Mesto tiež dbá na trvalo udržateľné využívanie pôdy s dôrazom na zelenú infraštruktúru a prepojenie verejného priestoru so zelenými plochami. Snažia sa tak znižovať dopady klimatických zmien ako je sucho, extrémne horúčavy a prívalové dažde. Pre predstavu 76% obyvateľov Lisabonu má do vzdialenosti 300 metrov od svojho obydlia dostupnú zelenú plochu.

 

Zelené mesto roku 2020 je celkovo príjemným miestom pre život, kedy je mestské plánovanie podriadené fungovaniu celku. To znamená, že je v každodennej prevádzke zohľadnené vodné a odpadové hospodárstvo, mobilita a rovnako tak vzdelávanie a zamestnanosť. Zástupcovia mesta zapájajú do fungovania Lisabonu a plánovania inovácií zástupcov občanov, firiem, univerzít aj medzinárodných programov tak, aby všetko prebiehalo k vzájomnej spokojnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies