Miliónová premena banskobystrickej „hotelky“ skončila, žiaci sa učia v špičkových priestoroch

NETKY.SK • 12 Január 2024, 19:00 • 2 min
Miliónová premena banskobystrickej „hotelky“ skončila, žiaci sa učia v špičkových priestoroch

BANSKÁ BYSTRICA - Budova banskobystrickej Strednej odbornej školy hotelových služieb a obchodu prešla veľkou premenou. Vďaka peniazom z eurofondov na nej pribudlo ďalšie podlažie, svoje miesto tu majú moderné odborné učebne, kabinety i prednášková miestnosť.

slovakia

left justify in out

Viac ako 935-tisíc eurprostriedkov IROP sa podarilo získať banskobystrickej Strednej odbornej škole hotelových služieb a obchodu, ktorej zriaďovateľom je Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK). Spolu s peniazmi od župy a sponzorov na vybavenie vnútorných priestorov presiahla investícia jeden milión eur. Stavebné práce na nadstavbe sú ukončené a plne vybavené priestory si dnes počas slávnostného otvorenia prezrel aj predseda BBSK Ondrej Lunter.

„Keď som sa tu na konci školského roka, v júni, prechádzal „doslova“ ešte po stavbe a keď mi pani riaditeľka opisovala, čo všetko tu bude a kde to bude – moja predstavivosť pracovala na plné obrátky. Dnes, keď som sa tadiaľ znova prešiel, bol som nadšený. Nadšený z toho, že sme zlepšili podmienky študentom a učiteľom - podmienky pre vzdelávanie, pre odborné vyučovanie. Teším sa z priestorov, ktoré sú hodné 21. storočia,“ povedal banskobystrický župan.

Výsledkom nadstavby bystrickej „hotelky“ je zlepšenie podmienok pre odborné vyučovanie, predovšetkým v odboroch kuchár, čašník, hotelová akadémia a kaderník-vizážista. Na štvrtom podlaží tak vzniklo napríklad vlasové a beauty štúdio, odborné učebne pre praktické vyučovanie predmetov technika obsluhy, technológia prípravy pokrmov a odborný výcvik, prednášková miestnosť, jazyková učebňa, počítačová miestnosť pre vyučovanie práce s ekonomickým softvérom či dva kabinety.

„Zázemie pre učiteľov odborných predmetov zlepšilo aj pracovné podmienky našich zamestnancov. Nadstavba tiež vyriešila nedostatočné priestorové kapacity školy, ktoré sme doteraz boli nútení zabezpečovať  v prenajatých priestoroch. Som presvedčená, že sa nám podarilo vykročiť na cestu celkovej modernizácie školy,“ doplnila riaditeľka školy Ľuba Englerová.

„Nemusím hovoriť, že školstvo je jednou z našich priorít – investície nielen do školských budov, ale aj do inovovania vzdelávacích programov a vzdelávania učiteľov sú investície do budúcnosti tohto kraja – a to je to, čomu verím. Verím, že je to už na našich školách vidieť, že oproti vedeniu úradu spred roka 2017 sme investovali do rekonštrukcie škôl štvornásobný objem peňazí,“ uzavrel Ondrej Lunter.

Okrem investícií do stredných škôl si župa uvedomuje aj dôležitosť podporných aktivít pri práci s mládežou. Založila a prevádzkuje Regionálne centrá kariéry, ktoré mapujú potreby trhu práce a prepájajú základné školy, stredné školy a zamestnávateľov.

Župa má tiež sedem funkčných centier práce s mládežou SPACE, kde nájdu mladí ľudia zázemie pre svoj rozvoj – využiť môžu coworkingové priestory, pomoc odborníkov z oblasti psychológie a koučingu či technológie v Innolabbe na rozvoj svojich technických zručností.

   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: BBSK, Foto: BBSK / Marek Mačica
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies