Milan Kubáň naskočil na trénerský šinkanzen japonskej exotiky

NETKY.SK • 14 September 2010, 11:15 • 2 min
Milan Kubáň naskočil na trénerský šinkanzen japonskej exotiky

Milan Kubáň naskočil na trénerský šinkanzen japonskej exotiky

slovakia

left justify in out

img

Milan Kubáň nie je v slalomárskych kruhoch vodákov neznámy pojem. Strieborný na MS v austrálskom Penrithe'05 v deblovke s Mariánom Olejníkom urobil u protinožcov vo svojej kariére najväčšiu výsledkovú dieru do sveta. Okamžite, keď zavesil pádlo na klinec, sa mu podaril iný husársky kúsok, expresnou rýchlosťou japonského šinkanzenu sa stal hlavným trénerom japonskej reprezentácie, oficiálne v tomto roku. Na MS v slovinskom Tacene i predtým na ME v Čunove si odkrútil v novej role premiéru. Či to bolo odvážne, alebo blánovstvo vie najlepšie on sám.
"Ja sa považujem za odvážlivca. Naskočil som do trénerského vlaku v záprahu s japonskými talentami. Výzva bola jasná a lákavá, chcem s ními vo výkonnosti pokročiť tak, aby sa videli aj na najvyšších stupňoch. Prečo som śi zvolil krajinu vychádzajúceho slnka je jednoduché, som kamarát so singlistom Takujom Hanedom, ktorý nemal a hľadal trénera, takže ma oslovil. Súhlasil som, zobral si ho pod dohľad, a zároveň ma menovali za šéftrénera japonskej reprezentácie."
Milan Kubáň šliapol na slalomárske pole neorané, ktoré bolo treba skypriť skúsenosťami a cennými radami. "O nejakých hviezdnych podmienkach hovoriť nemožno, v porovnaní s našimi lepšie určite nie sú, aj finančne to vychádza rovnako ako u nás. Je to však o niečom novom, exotickom, určite sa obohatím cennými skúsenosťami. Pre mňa bolo dôležité zostať vo vrcholnom športe hneď po skončení kariéry slalomára, aj keď v inej podobe."
Najväčšiu radosť Milanovi Kubáňovi robí singlista Takuja Haneda. Jeho rozvoj je pozoruhodný, aj keď po víťaznej kvalifikácii na MS v Tacene obsadil v semifinále až 19. miesto a do finále nepostúpil. "Nevyšlo mu to, no tohto roku výkonnostne zjavne podrástol a nasmeroval sa na OH v Londýne, tam by naše úsilie malo vyvrcholiť," povedal s miernou hrdosťou v hlase Milan Kubáň a Hanedu pochválil aj za jeho sympatické pokroky v slovenčine."
Okrem jedného listu na kanoistickom pádle, ktoré ho sprevádzalo počas celej kariéry, sa venuje Milan Kubáň v japonskej reprezentácii aj kajaku a rovnako dobre mu rozumie. "Nemám s tým problém, princíp techniky, cit a spôsob jazdy medzi bránkami je rovnaký. Japonci sú učenliví, musím ich pochváliť, zaberajú na sto percent, akurát som si všimol, keď na nich nedohliadam, že zvyknú vybočiť z toho, čo od nich vyžadujem."
Slovenský vodný slalom vyškolil pre exotické zahraničie najmä dvoch trénerov, Zdena Kůsa, ktorý dlhšie pôsobil v Číne, aktuálne Milana Kubáňa a obaja hneď dostali plnú dôveru. "Medzi japonskými trénermi som najvyššie, o všetkom rozhodujem a japonská federácia mi naplno dôveruje. Cieľom je dostať niektoré japonské lode na olympiádu a tam dosiahnuť nejaký úspech. Popri tom sa uvažuje aj o výstavbe slalomárskeho kanála, kde všetci rátajú, že poslúžim radami, samozrejme, nie pri projekte, ktorý si vyžaduje inú odbornosť."
Milanovi Kubáňovi pri napĺňaní cieľa pomáha najmä Čunovo so svojím kanálom. "Japoncom som navrhol, aby sme hlavný kemp sústredili do Čunova, odtiaľ je blízko na Svetové poháre európskej časti. Do Tokia budem chodievať z jari, alebo na jeseň a podstate aj na časť zimnej prípravy, so striedaním lokalít na sústredenie, Japonska so Slovenskom. V novembri na mňa čaká ďalší vrchol, Ázijské hry."
Milan Kubáň sa stal názorným príkladom sily slovenského vodného slalomu. S Mariánom Olejníkom pôsobil dlho v pozícii dvojky za bratmi Hochschornerovcami, na absolútny vrchol nevystúpili. Zdobia ho najmä dva individuálne vzácne kovy, striebro na MS v Penrithe'05, bronz na ME v Roudnici nad Labem'98, osemkrát skončili na stupňoch víťazov v pretekoch Svetového pohára (4-2-2). "Vždy sa nájde viac dôvodov, prečo sme neboli na absolútnom vrchole. Patrili sme k svetovej špičke, možno to bolo o tých povestných detailoch, ktoré odlišujú absolútne najlepších od ostatných."

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies