Metodicko-pedagogické centrum získalo späť časť peňazí z podvodného účtu

NETKY.SK • 15 Apríl 2016, 15:10 • 2 min
Metodicko-pedagogické centrum získalo späť časť peňazí z podvodného účtu

BRATISLAVA - Metodicko-pedagogické centrum (MPC) prijalo vo štvrtok 14. apríla a dnes viac ako 300-tisíc eur, čo je časť peňazí, ktoré Metodicko-paedagogické centrum poslalo ešte v auguste 2015 na účet podvodníka.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informovala manažérka publicistiky Metodicko-pedagogického centra Lucia Maková, centrum čaká ešte na zvyšnú sumu, ktorú by mu mali poslať na účet z Českej republiky v najbližších dňoch.


Okresný súd Bratislava II vydal na základe žiadosti MPC a návrhu prokuratúry 8. marca tohto roku uznesenie o vrátení peňazí centru vo výške 131 654,63 eura, ktoré zaistili na účtoch v banke v SR. Uznesenie nadobudlo právoplatnosť 1. apríla. Po doručení právoplatného uznesenia súdom už mohla banka previesť zaistené peniaze na účet MPC vedený v Štátnej pokladnici.

 

Polícia Českej republiky rozhodla o vydaní peňazí centru v celkovej výške 327 731,44 eura ešte v decembri minulého roka. Začiatkom februára tohto roka vydala polícia uznesenie o zrušení zaistenia peňazí v bankách, ktoré českým vyšetrovateľom opakovane zasielali z dôvodu chybného doručenia. Aj v tomto prípade už nadobudlo uznesenie právoplatnosť a postupne tak na účet MPC posielajú i peniaze zadržané v Česku.


"Počas včerajšieho popoludnia prišla na účet MPC suma takmer 132-tisíc eur zadržaná v slovenských bankách. Dnes popoludní zaslali tri z piatich českých bánk späť na náš účet sumu 184 665,04 eura,“ povedala generálna riaditeľka MPC Danka Kapucianová. Kapucianová bola aj iniciátorkou podania trestného oznámenia na neznámeho páchateľa po tom, ako MPC v auguste 2015 zistilo, že účet, na ktorý peniaze poslali, bol falošný. Na základe toho sa podarilo zadržať celú sumu ešte v bankách a všetky peniaze centru vrátia postupne.


Vyšetrovanie vo veci obzvlášť závažného zločinu podvodu sa ešte neskončilo. Metodicko-pedagogické centrum ešte v auguste minulého roka sprísnilo kontrolu systému platieb a zaviedlo ďalšie organizačné opatrenia.


Metodicko-pedagogické centrum poslalo 17. augusta 2015 na účet podvodníka vyfakturovaných 459 555 eur. Vedúci oddelenia ekonomickej správy MPC dostal 29. júna e-mail od dodávateľskej spoločnosti centra, podľa ktorého spoločnosť zmenila číslo svojho bankového účtu. Neskôr zistili, že e-mail im poslal podvodník, dodávateľ účet nezmenil a centru nijaký e-mail o zmene čísla účtu neposlal. Riaditeľka Metodicko-pedagogického centra Danka Kapucianová podala preto 20. augusta 2015 trestné oznámenie pre podozrenie z podvodu na neznámeho páchateľa. Prípadom sa zaoberá aj Národná kriminálna agentúra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies