Meteorológovia varujú pred prívalovými povodňami a búrkami!

NETKY.SK • 15 Júl 2021, 11:00 • 2 min
Meteorológovia varujú pred prívalovými povodňami a búrkami!

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na dnešný deň prvý stupeň varovania pred prívalovými povodňami.

slovakia

left justify in out

Prvý stupeň varovania platí pre okresy Tvrdošín a Liptovský Mikuláš platí od 6:00 do 12:00. SHMÚ zároveň upozorňuje, že na východe Slovenska sa môžu vyskytnúť búrky. Preto vydal varovanie druhého stupňa pred búrkami pre okresy Poprad, Kežmarok, Levoča a Spišská Nová Ves. Výstraha platí od 8:00 do 10:00. Výstraha pred búrkami prvého stupňa platí v priebenu dneška aj na celé východné Slovensko a časť stredného Slovenska.

 

img

 

Prečítajte si: V Mexiku sa sformovala tropická búrka Felicia

 

Večerné nočné búrky

Spolu 65 zásahov profesionálnych a dobrovoľných hasičov si v Žilinskom kraji vyžiadali večerné a nočné búrky. Podľa Michala Kypusa z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Žiline, bola najvážnejšia situácia v okolí Žiliny a Martina.

Príslušníci HaZZ v Žiline zasahovali 11-krát, ich kolegovia z Okresného riaditeľstva HaZZ v Martine mali o jeden zásah menej. „Hasiči prevažne odstraňovali stromy a konáre, ktoré popadali na cesty, elektrické vedenie a odparkované vozidlá. Riešili tiež problémy s odtrhnutým bilboardom, podfúknutou strechou a odčerpávali vodu zo zatopenej budovy," priblížil prácu hasičov Kypus.

 

Mohlo by vás zaujímať: VIDEO: Búrky v Nemecku spôsobili rozsiahle povodne

V teréne bolo aj množstvo dobrovoľných hasičov, napríklad z kysuckých obcí Oščadnica, Klokočov, Veľké Rovné, či obcí Blatnica, Žabokreky v turčianskom regióne. „Celkom zasahovalo 79 profesionálnych a 148 dobrovoľných hasičov a bolo nasadených 70 kusov hasičskej techniky," dodal Kypus.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies