Meteorológovia v Británii vydali najvyššiu výstrahu pred vetrom

NETKY.SK • 12 Február 2014, 15:15 • 2 min
Meteorológovia v Británii vydali najvyššiu výstrahu pred vetrom

LONDÝN - Varovanie najvyššieho, červeného stupňa vydal dnes Britský meteorologický úrad (Met Office) pre oblasť severozápadného Anglicka a západného Walesu, kde majú nárazy vetra prekročiť rýchlosť 160 km/h.

slovakia

left justify in out

Varovanie platí od 14.30 do 22.00 h SEČ, informovala na svojom webe BBC s tým, že potenciálne ohrozeným oblastiam by sa ľudia mali vyhýbať, keďže by mohol byť ohrozený ich život a očakávajú sa tam rozsiahle škody.
      

"Vietor tejto sily môže spôsobiť rozsiahle poškodenie budov, vyvracať stromy a zapríčiniť výpadky v dodávkach elektriny," varuje Met Office.
      

Podľa meteorológa BBC Darrena Betta je vyhlásenie červeného stupňa ohrozenia veľmi zriedkavé. "Zvyčajne sa to stáva raz alebo dvakrát za rok. Je to veľmi vážna,  život ohrozujúca situácia, to znamená, že ľudia by mali začať konať," povedal Bett.
      

Medzitým pokračovali práce na odstraňovaní následkov záplav, ktoré postihli väčšinu južného Anglicka. Pre 16 oblastí v grófstvach Berkshire, Surrey a Somerset platí výstraha najvyššieho stupňa pred povodňami.
      

V južnom a západnom Walese je bez elektriny 3000 domov. Viacero železničných tratí je naďalej neprejazdných. Nové problémy sú medzi Readingom a Londýnom kvôli záplavám v blízkosti mesta Maidenhead. 
      

Vietor s nárazmi až 151 km/h poškodil elektrické vedenia a lámal stromy, ktoré zablokovali cesty v grófstvach Devon a Cornwall.
      

Meteorológovia predpovedajú, že južné Anglicko sa musí v nasledujúcich dňoch pripraviť na ďalšie zrážky. Ministerstvo životného prostredia varovalo pred zaplavením ďalších domov, pretože hladiny riek v grófstvach Herefordshire a Worcestershire naďalej stúpajú. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies