Špeciálna misia OSN bude vyšetrovať útok na väznicu v Olenivke

NETKY.SK • 4 August 2022, 08:35 • 2 min
Špeciálna misia OSN bude vyšetrovať útok na väznicu v Olenivke

NEW YORK - Generálny tajomník OSN António Guterres v stredu oznámil, že vytvorí misiu, ktorej úlohou bude zistiť fakty a odhaliť pravdu o útoku na väznicu v Kremľom ovládanom meste Olenivka na východe Ukrajiny. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Rusko a Ukrajina sa navzájom obviňujú z raketového útoku, pri ktorom zahynuli desiatky ukrajinských vojnových zajatcov v okupovanej časti Doneckej oblasti. Generálny tajomník OSN António Guterres na tlačovej konferencii oznámil, že dostal od oboch krajín žiadosť o vyšetrenie prípadu. 

 

Z domova: URSO vyzýva vládu: Ak okamžite nezakročíte, ľudia si nebudú môcť dovoliť platiť za elektrinu

 

img


„Rozhodol som sa zriadiť v súlade s mojimi kompetenciami a právomocami misiu na zhromažďovanie faktov. Dúfame, že obe strany nám umožnia prístup a poskytnú všetky údaje, ktoré sú potrebné na objasnenie toho, čo sa stalo," povedal Guterres. Informoval tiež, že hľadajú do tímu misie kvalifikovaných, nezávislých ľudí."

 

Šéf OSN Guterres tiež poznamenal, že on ani OSN nemá právomoc vyšetrovať trestné činy. Podmienky misie sa spresňujú a ako šéf OSN doplnil, dúfa, že Rusko a Ukrajina sa na nich dohodnú.


Prečítajte si tiež: Juraj Krúpa: Vojna na Ukrajine je horšia ako zvýšenie cien

 

img


Ukrajina tvrdí, že väzenie bolo cieľom Ruska v snahe zničiť dôkazy o mučení a zabíjaní. Rusko tvrdí, že zajatecký tábor v Olenivke zasiahli ukrajinské rakety. Neoverené ruské videozáznamy z následkov ukazujú spleť zničených poschodových postelí a značne obhorené telá.

 

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že útok bol vykonaný americkými raketami Himars a obvinil Ukrajinu zo „zámernej provokácie." Hovorca ministerstva, generálporučík Igor Konašenkov, uviedol, že pri výbuchu bolo zranených aj osem členov väzenského personálu. 

 

Zo sveta: Americký ekonóm Jeffrey Sachs: Rusko nie je možné poraziť sankciami, hrozí nám tretia svetová vojna



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies