Merkelová a Putin podporili celistvosť Ukrajiny, USA varovali pred zásahom Ruska

NETKY.SK • 24 Február 2014, 06:54 • 2 min
Merkelová a Putin podporili celistvosť Ukrajiny, USA varovali pred zásahom Ruska

BERLÍN/WASHINGTON - Nemecká kancelárka Angela Merkelová a ruský prezident Vladimir Putin sa zhodli na nutnosti zachovania územnej celistvosti Ukrajiny, ktorá podľa nich naliehavo potrebuje vytvorenie funkčnej vlády.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Podčiarkli svoj spoločný záujem na stabilnej Ukrajine - v ekonomickom i politickom zmysle," zhrnul obsah telefonického rozhovoru oboch štátnikov Merkelovej hovorca. Nemecká kancelárka a šéf Kremľa zostanú ohľadne ďalšieho vývoja na Ukrajine v úzkom kontakte.
      

Susan Riceová, národná bezpečnostná poradkyňa prezidenta USA Baracka Obamu, dnes vyhlásila, že prípadné vyslanie ruských vojenských síl na Ukrajinu by bolo "vážnou chybou". Podľa Riceovej nie je v záujme Ukrajiny, Spojených štátov, Ruska ani Európy, aby sa Ukrajina rozdelila a aby došlo k opätovnému vypuknutiu násilností. 
      

Týmito slovami reagovala na otázku, týkajúcu sa teoretickej možnosti ruskej invázie, ktorá by na Ukrajine znovunastolila režim priateľsky naklonený voči Moskve. 
      

"Nie je zásadný rozpor ... medzi Ukrajinou, ktorá má dlhodobé historické a kultúrne vzťahy s Ruskom, a modernou Ukrajinou, ktorá sa chce viac integrovať do Európy. To sa nemusí navzájom vylučovať," uviedla Riceová programe americkej televízie NBC "Meet the Press". Vnímanie sfér vplyvu v zmysle studenej vojny je podľa jej názoru už zastaranou perspektívou. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies