Nezamestnanosť na Slovensku medzimesačne v januári vzrástla na 5,26 %

NETKY.SK • 20 Február 2019, 15:32 • 2 min
Nezamestnanosť na Slovensku medzimesačne v januári vzrástla na 5,26 %

BRATISLAVA - Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla v januári tohto roka úroveň 5,26 %. V porovnaní s decembrom 2018, keď bola 5,04 %, vzrástla o 0,22 percentuálneho bodu (p. b.). Medziročne sa znížila o 0,62 p. b. Vyplýva to z najnovších údajov zverejnených Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR.

slovakia

left justify in out

Stav disponibilných uchádzačov o zamestnanie dosiahol ku koncu januára 144.230 osôb. "Medzimesačne stav vzrástol o 6032 osôb, medziročne sa znížil o 18.845, čo je o 11,56 % osôb menej," vyčíslil v stredu generálny riaditeľ ÚPSVR Marián Valentovič.

 

Miera evidovanej nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o zamestnanie dosiahla v prvom mesiaci tohto roka 6,42 %. "Medzimesačne stúpla o 0,23 p. b., medziročne sa znížila o 0,70 p. b.," spresnil Valentovič.

 

Stav celkového počtu uchádzačov o zamestnanie dosiahol začiatkom tohto roka 176.176 osôb. Medzimesačne vzrástol o 6374 osôb.

 

"Medziročne sa stav znížil o 21.92 osôb, čo je o 10,69 % menej," doplnil šéf ÚPSVR. V januári 2019 bol medzimesačný nárast miery evidovanej nezamestnanosti zaznamenaný vo všetkých krajoch, najvýraznejší bol v Prešovskom kraji.

 

Ku koncu januára bolo na úradoch práce voľných 80.596 pracovných miest. Medzimesačne počet voľných miest vzrástol o 7066. Najviac pracovných miest bolo v Bratislavskom kraji, najmenej ich bolo v Banskobystrickom kraji.

 

img

Ján Richter. Zdroj: TASR

 

Januárové štatistiky nie sú podľa ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) prekvapujúce. "Mesiac január nebýva mesiacom, kedy rapídne klesá nezamestnanosť, firmy ani nenaberajú nových pracovníkov. Čísla preto nie sú prekvapujúce," zhodnotil Richter s tým, že ak sa tohtoročná miera nezamestnanosti priblíži 4,5 %, tak to bude dobrá správa pre Slovensko.

 

V januári tohto roka sa vytvorilo aj menej nových pracovných miest. "Najviac uchádzačov o zamestnanie pribudlo na východe republiky, ale aj v Bratislave, Žiline či Bardejove," doplnil Richter s tým, že v januári sa ani nevracalo zo zahraničia domov viac Slovákov.

 

Z hľadiska štruktúry uchádzačov o zamestnanie sa na úrady práce začiatkom roka hlásili najmä ľudia, ktorí naposledy vykonávali pomocné práce, ďalej ľudia pracujúci v službách, v obchode, operátori a montéri strojov a zariadení, za nimi nasledovali remeselníci a ľudia pracujúci naposledy v administratíve.

 

Znížil sa aj počet pracujúcich cudzincov na Slovensku, ktorých celkovo v krajine pracovalo 68.887. "Z krajín EÚ sme zaznamenali pokles o 117 osôb, z tretích krajín klesol počet pracovníkov o 831 a 719 pribudlo na základe slovenských povolení," dodal Richter. Na Slovensku stále pracujú najmä Srbi, Ukrajinci a Vietnamci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona