Medzinárodný menový fond znížil odhad rastu svetovej ekonomiky

NETKY.SK • 9 Júl 2015, 16:07 • 2 min
Medzinárodný menový fond znížil odhad rastu svetovej ekonomiky

WASHINGTON - Medzinárodný menový fond (MMF) znížil odhad rastu svetovej ekonomiky v tomto roku o 0,2 percentuálneho bodu na 3,3 %. Dôvodom je pokles americkej ekonomiky v 1. kvartáli 2015. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Ale svoju prognózu pre budúci rok fond zatiaľ nezmenil, napriek gréckej kríze aj výkyvom na čínskych akciových trhoch. Podľa MMF sa tempo rastu globálnej ekonomiky v roku 2016 zrýchli na 3,8 % tak, ako uviedol vo svojej aprílovej prognóze.

 

Dôvodom zníženia tohtoročnej predpovede pre globálne hospodárstvo bol najmä nepriaznivý vývoj v USA. Americká ekonomika totiž v 1. kvartáli nečakane klesla. Môžu za to síce viaceré faktory: nepriaznivé počasie, najmä prívaly snehu, posilnenie dolára a štrajk prístavných robotníkov na západnom pobreží USA.

 

MMF v dôsledku toho znížil odhad rastu americkej ekonomiky v tomto roku na 2,5 % z pôvodne očakávaných 3,1 % a upozornil, že jej slabší výkon sa negatívne odrazí aj na výsledkoch kanadskej a mexickej ekonomiky. Na druhej strane, MMF potvrdil svoju predchádzajúcu predpoveď a očakáva, že hospodárstvo eurozóny bude pokračovať v zotavovaní napriek situácii v Grécku, ktoré sa potáca na pokraji bankrotu a hrozí mu odchod z menovej únie. Kríza v Grécku sa však nerozšírila do iných častí eurozóny a dobre načasované politické kroky by mali zabrániť takémuto vývoju, konštatuje MMF.

 

Čo sa týka vyspelých ekonomík, fond predpovedá, že ich rast budú tlmiť nižšie ceny komodít, prísnejšie finančné podmienky spojené s vybalansovaním čínskeho hospodárstva a geopolitické faktory. Pád čínskych akcií prinútil vládu v Pekingu, aby podnikla kroky na jeho zabrzdenie. MMF v súvislosti s výkyvmi na čínskych akciových trhoch predpovedá, že Peking môže čeliť ešte väčším ťažkostiam. Čínska vláda sa totiž snaží prejsť z doterajšieho modelu, keď motorom jej ekonomiky boli investície, na hospodárstvo, ktorého motorom je domáca spotreba.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies