EÚ nestačí v Sýrii dočasné prímerie, požaduje zrušenie tureckej ofenzívy

NETKY.SK • 18 Október 2019, 06:53 • 2 min
EÚ nestačí v Sýrii dočasné prímerie, požaduje zrušenie tureckej ofenzívy

BRUSEL - Lídri krajín EÚ na summite v Bruseli vzali do úvahy dohodu o uzavretí prímeria v severovýchodnej Sýrii, napriek tomu však zopakovali výzvu na ukončenie tureckej ofenzívy voči tamojším Kurdom.

slovakia

left justify in out

"Európska rada opäť vyzýva Turecko, aby ukončilo svoju vojenskú operáciu, stiahlo svoje sily a rešpektovalo medzinárodné humanitárne právo," uvádza sa v spoločnom vyhlásení lídrov 28 členských štátov EÚ.

 

img

 

Účastníci bruselského summitu zdôraznili, že turecká ofenzíva spôsobuje "neakceptovateľné ľudské utrpenie" a marí boj proti džihádistom z organizácie Islamský štát (IS).

 

Päťdňové prímerie v severovýchodnej Sýrii, na ktorom sa dohodli Spojené štáty a Turecko, vstúpilo do platnosti vo včerajších večerných hodinách. Turecká armáda aj kurdské milície v Sýrii prisľúbili, že dohodnutý pokoj zbraní budú dodržiavať.

 

img

 

Turecko súhlasilo, že preruší svoju deväť dní trvajúcu vojenskú operáciu na severe Sýrie, aby umožnilo kurdským silám stiahnuť sa v priebehu 120 hodín z tzv. bezpečnostnej zóny, teda oblasti vo vzdialenosti 32 kilometrov od tureckých hraníc. Ak sa kurdské sily do piatich dní zo stanovenej zóny skutočne stiahnu, turecká operácia by mala byť ukončená.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona