Vznikne v USA nová strana? Republikáni prichádzajú kvôli Trumpovi o dlhoročných členov

NETKY.SK • 12 Február 2021, 08:47 • 2 min
Vznikne v USA nová strana? Republikáni prichádzajú kvôli Trumpovi o dlhoročných členov

WASHINGTON – Republikánska strana prichádza o svojich dlhoročných členov. Dôvodom má byť útok na budovu Kapitolu a nespokojnosť s tým, kam sa politické zoskupenie posunulo za vlády Donalda Trumpa.

slovakia

left justify in out

Časť republikánov sa netají myšlienkou založenia novej stredopravej strany, ktorá by sa očistila od bývalého prezidenta Donalda Trumpa a jeho excesoch.

 

img

 

Republikáni prichádzajú o členov

V Kalifornii sa iba tri týždne po protrumpovských protestochburcovaniu ľudí k útoku na budovu Kapitolu rozhodlo svoje členstvo zrušiť 33 tisíc registrovaných republikánov.

 

V Pensylvánii ich v priebehu minulého mesiaca odišlo približne 12 tisícv Arizone svoju volebnú registráciu zmenilo viac ako 10 tisíc ľudí.

 

Podľa analýzy The New York Times dalo strane zbohom takmer 140 tisíc republikánov z 25 štátov. Pre porovnanie, Demokratickú stranu od januára opustilo asi 79 tisíc ľudí.

 

Mohlo by vás zaujímať: Trump odmietol vypovedať pod prísahou, odmieta prevziať zodpovednosť za útok na Kapitol

 

Priaznivcov odradilo Trumpove vládnutie

Zmena voličskej príslušnosti po voľbách nie je ničím neobvyklým, časť voličov sa po voľbách zvykne pridať k víťaznej strane.

 

Niektoré štáty tiež vyškrtávajú zo záznamov neaktívnych voličov, prípadne tých, ktorí zomreli či sa presťahovali.

 

Analytici však upozorňujú, že aktuálny počet odídencov z Republikánskej strany je veľmi neobvyklý. Predpokladajú, že sa tieto počty budú ešte v najbližších týždňoch či mesiacoch navyšovať.

 

img

 

Trumpove podnecovanie k nenávistineustále spochybňovanie volebných výsledkov, ktoré vyvrcholilo útokom na americký symbol demokracie. Útok na Kapitolu bol s najväčšou pravdepodobnosťou poslednou kvapkou v poháre trpezlivosti u značnej časti republikánov.

 

Prečítajte si tiež: Trump je v tom až po uši! Je obvinený z najzávažnejšieho zločinu proti ústave!

 

Republikáni nepanikária

Republikánski predstavitelia zatiaľ čísla odchádzajúcich priaznivcov nepovažujú za alarmujúci stav. „Relatívne malé výkyvy v krátkom čase v skupine viac ako sedem miliónov registrovaných voličov v Severnej Karlíne nie sú nijak zvlášť znepokojujúce,“ okomentoval situáciu riaditeľ komunikácie Republikánskej strany Tim Wigginton v tomto štáte.

 

Len pár týždňov od útoku na budovu Kapitolu politické zoskupenie opustilo 7977 ľudí. Wigginton verí, že Severná Karolína bude aj naďalej patriť republikánom, ktorí si udržia väčšinu.

 

Súvisiaci článok: Druhý impeachment proti Trumpovi je stále reálny, musel sa ale odložiť

 

Založenie novej strany

Ako uvádza agentúra Reuters, desiatky republikánov už rokovalo o založení novej konzervatívnej stredopravicovej strane.

 

Online debaty o založení nového politického subjektu sa zúčastnilo 150 ľudí, ktorí boli súčasťou nie len Trumpovej administratívy, ale aj súčasťou vlády bývalého prezidenta Ronalda Regana či Georgea Busha staršieho i mladšieho.

 

„Medzi principiálnymi republikánmi rastie dopyt po niečom novom. Strana sa topí v klamstvách a zjavne sa z nej stala deštruktívna sila. Potrebujeme niečo nové, či už v podobe nezávislej fungujúcej frakcie alebo novej strany. Súčasný stav je neudržateľný. Nemalo by to týkať iba ľudí z protitrumpovského hnutia – Never Trump, ale spojiť všetkých, ktorí sú oddaní americkej demokracii, pravde a rozumu a ktorí sa stotožnia s touto politickou formáciou,“ uviedol to v spoluorganizátor akcie Evan McMullin.

 

img

 

Ten v minulosti pôsobil ako poradca republikánov, pričom v roku 2016 kandidoval v prezidentských voľbách.

 

Podľa prieskumu stanice CBS News by sa k novej strane pripojilo 33% oslovených respondentov, ďalších 37 percent by nad tým uvažovalo30% sa vyjadrilo, že by zo strany nikdy neodišli.

 

Prečítajte si viac: Trump otočil o 360 stupňov. Násilníkov z Kapitolu odsúdil a vyzval ich, aby pred inauguráciou ostali pokojní



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies