Zuzana Čaputová prijala v Prezidentskom paláci bežných ľudí, ktorí pre pandémiu bojujú o svoju existenciu

NETKY.SK • 11 December 2020, 09:07 • 2 min
Zuzana Čaputová prijala v Prezidentskom paláci bežných ľudí, ktorí pre pandémiu bojujú o svoju existenciu

BRATISLAVA - Slovensko okrem pandemickej krízy čelí aj vážnej ekonomickej kríze. Hoci kompenzačné opatrenia na Slovensku patria medzi najmenšie v porovnaní s inými rozvinutými krajinami, štatistické údaje, ktoré sa najviac dotýkajú života ľudí ako sú nezamestnanosť, mzdy, počet osobných a firemných bankrotov, sú na tom lepšie, ako sa predpokladalo.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom prezidentka Zuzana Čaputová na sociálnej sieti Facebook. Z makroekonomického pohľadu teda podľa nej štátne opatrenie fungujú. Napriek tomu podľa hlavy štátu na Slovensku žijú tisíce ľudí, ktoré „prepadli" sieťou štátnej pomoci a pre štatistiky sú neviditeľní

 

Mnohí ľudia ostali bez štátnej pomoci

Pre pandémiu mnohí prišli o prácu a stratili príjem, museli siahnuť na úspory alebo žijú na dlh. Čaputová sa vo štvrtok (10. decembra) stretla s ľuďmi, ktorí počas pandémie „prepadli" systémom štátnej pomoci


Prezidentka pozvala do Prezidentského paláca otcov a matky rodín, ktorých životy pandémia ťažko zasiahla. Títo ľudia podľa nej svojimi príbehmi reprezentujú podobné osudy stoviek alebo tisícok ďalších ľudí.

 

img

 

Čaputová sa stretla s viacerými živnostníkmi, ale aj s matkou samoživiteľkou, ktorá po zatvorení reštaurácie prišla o kľúčový príjem pre celú svoju rodinu.

 

Súvisiaci článok: Čaputová bude lobovať za chudobných, ktorých ťažko zasiahla aj pandémia. Všimla si aj takúto zákernosť

 

Prezidentka navrhla viacero riešení

„Podobné problémy, aké som si vypočula, zažívajú tisíce rodín, prípadne rodičia samoživitelia, ktorí počas pandémia prišli o pravidelný a často aj jediný príjem. Životné situácie, ktoré ich vylučujú z poberania pomoci, sú veľmi rôznorodé, a preto neexistuje jedno jednoduché opatrenie, ktoré by vyriešilo ich situáciu. Napriek tomu títo ľudia nesmú byť pre štát neviditeľní," povedala prezidentka. Stretnutím nechcela len poukázať na problém, ale skúsenosti konkrétnych ľudí chce tlmočiť aj príslušným ministrom.

 

img

Podľa prezidentky je nevyhnutné zo systému pomoci odstrániť viacero drobných nedostatkov. Ako príklad uviedla splnenie nepotrebných administratívnych podmienok, ktoré bránia rýchlejšiemu vyplácaniu dotácií, uvoľnenie podmienok poistenia v sociálnej poisťovni pre živnostníkov, ktorí prišli o príjem či umožniť poskytnutie SOS dávky pre ľudí, ktorí pracujú na dohodu a poberajú z nej malé príjmy. 

 

Súčasne je potrebné zbyviť sa zbytočných podmienok, ktoré diskvalifikujú žiadateľov pre poskytnutie SOS dávky či zavedení rovnakých podmienok ako majú jednoosobové s.r.o. aj pre dvojoosobové bez zamestnancov.

 

Mohlo by vás zaujímať: Podľa Čaputovej obmedzenia práv počas pandémie musia byť primerané, dočasné a nediskriminačné

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies