Mattel predstavuje prvú bábiku Barbie s Downovým syndrómom

NETKY.SK • 26 Apríl 2023, 11:30 • 2 min
Mattel predstavuje prvú bábiku Barbie s Downovým syndrómom

NEW YORK - Spoločnosť Mattel v utorok predstavila svoju vôbec prvú verziu bábiky Barbie predstavujúcej osobu s Downovým syndrómom. Je súčasťou radu Mattel Barbie Fashionistas, ktorého cieľom je ponúknuť deťom rozmanitejšie znázornenie krásy.

slovakia

left justify in out

Nová bábika je súčasťou radu Mattel Barbie Fashionistas, ktorého cieľom je ponúknuť deťom rozmanitejšie znázornenie krásy a bojovať proti stigme spojenej s telesným postihnutím.

 

Predchádzajúce Barbie Fashionistas zahrňovali bábiku s protetickou nohou, jednu s načúvacími pomôckami, ďalšiu s invalidným vozíkom a bábiku s kožným ochorením vitiligo, ktoré spôsobuje, že škvrny na koži strácajú svoj pigment.

 

Pri produkte najnovšej Barbie Fashionista spoločnosť Mattel uvádza, že úzko spolupracuje s National Down Syndrome Society na tvare, vlastnostiach, oblečení, doplnkoch a balení bábiky, aby sa ubezpečilo, že bude presne reprezentovať osobu s Downovým syndrómom. Genetický stav pri tomto syndróme ovplyvňuje kognitívne schopnosti, spôsobuje mierne až ťažké poruchy učenia a výrazné rysy tváre.

 

img

prvá bábika Barbie s Downovým syndrómom

 

„Znamená to veľa pre našu komunitu, ktorá sa po prvýkrát môže hrať s bábikou Barbie, ktorá vyzerá ako oni,“ uviedla vo vyhlásení Kandi Pickard, prezidentka a generálna riaditeľka NDSS. „Táto Barbie slúži ako pripomienka, že by sme nikdy nemali podceňovať silu reprezentácie. Je to obrovský krok vpred pre začlenenie a moment, ktorý oslavujeme.“

 

Mattel nedávno prijal inkluzívnejší prístup k svojej 64-ročnej ikonickej značke Barbie. Spoločnosť však už dlho čelí kritike za to, že dáva dievčatám vzor ženského typu tela s nereálnymi proporciami. Desaťročia po svojom debute v roku 1959 boli bábiky Barbie svetlej pleti, biele, štíhle, blond, s veľmi úzkym pásom, bujným poprsím a vždy balansovali na neuveriteľne vysokých opätkoch.

 

Nakoniec v roku 2016, keď Mattel čelil poklesu predaja bábiky, pretvoril Barbie do realistickejšieho zobrazenia tým, že urobil novšie bábiky rozmanitejšími vo svojom vzhľade. Barbie bola znovu predstavená v štyroch typoch tela a siedmich odtieňoch pleti, s 22 farbami očí a 24 účesmi. Jej vývoj pokračuje s Barbie Fashionistas, ktorá prišla o tri roky neskôr.

 

img

rada bábik Barbie Fashionista od Mattela, ktorá presadzuje rôzne reprezentácie krásy a vzhľadu

 

Spoločnosť Mattel vyhlásila, že nový vzor šiat Barbie s naberanými rukávmi obsahuje motýle a žlté a modré farby, čo sú symboly a farby spojené s povedomím o Downovom syndróme. Takisto ružový príveskový náhrdelník bábiky s tromi šípkami nahor je symbol, ktorý spája komunitu Downovho syndrómu. Predstavuje tri kópie 21. chromozómu, čo je genetický materiál, ktorý spôsobuje vlastnosti spojené s Downovým syndrómom.

 

„Naším cieľom je umožniť všetkým deťom, aby sa videli v Barbie, a zároveň ich povzbudiť, aby sa hrali s bábikami, ktoré sa na seba nepodobajú,“ hovorí Lisa McKnight, výkonná viceprezidentka Mattel a globálna šéfka Barbie. 

 

McKnightová tiež povedala, že cieľom Mattela s bábikou je „bojovať proti sociálnej stigme prostredníctvom hry.“ „Hra s bábikou mimo vlastnej prežívanej skúsenosti dieťaťa môže naučiť porozumeniu a vybudovať väčší zmysel pre empatiu... Sme hrdí na to, že môžeme predstaviť bábiku Barbie s Downovým syndrómom, aby lepšie odrážala svet okolo nás a podporila náš záväzok oslavovať začlenenie prostredníctvom hry,“ dodala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies