Demokrati: Boj za spravodlivosť pokračuje - kauza Vírus a ÚŠP

NETKY.SK • 22 September 2023, 14:30 • 2 min
Demokrati: Boj za spravodlivosť pokračuje - kauza Vírus a ÚŠP

Podpredseda Demokratov Jaroslav Naď priblížil niektoré ďalšie informácie o kauze Vírus, ktorej vyšetrovanie bolo začaté na základe podrobnej kontroly finančných tokov na VOS, ktorú on, ako minister, nariadil.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Demokrati sú jediná strana, ktorá naďalej neustupuje Ficovi a Pellegrinimu v boji za spravodlivosť. Vyhlásil to člen predsedníctva strany Juraj Šeliga. “Voličom ponúkame najlepší program v oblasti spravodlivosti a právneho štátu. Vyhodnotili to tak Via Iuris a Nadácia Zastavme Korupciu.

 

"Skvelý program mať nestačí"

 

"Skvelý program mať nestačí, my však každodenne ukazujeme, že máme odbornosť a hlavne odhodlanie tento program presadiť a ochrániť právny štát pred Ficom, Pellegrinim, Žilinkom a podobnými."

 

 

"Ako jediný dennodenne bojujeme za právny štát, proti Ficovým vyhrážkam čestným vyšetrovateľom, proti Žilinkovym nezákonným krokom, proti tomu, ako Pellegrini v priamom prenose sľubuje rušenie pre spravodlivosť zásadných inštitúcií.” uviedol Šeliga s tým, že priority programu Demokratov pre spravodlivosť sú zásadná reforma prokuratúry, zrušenie paragrafu 363 a zakotvenie ŠTS a ÚŠP do ústavy."

 

 

Peter Pellegrini sa vo včerajšej večernej diskusii priznal, ze Hlas chce zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry. “Peter Pellegrini, ktorý je ešte stále pre niektorých nádej na koaličného partnera v demokratickej vláde, 8 dní pred voľbami otvorene hovorí, že chce zrušiť špeciálnu prokuratúru a tak v podstate zastaviť vyšetrovanie závažnej korupcie jeho a smeráckych nominantov,” upozornil Šeliga.



Prokuratúra vyšetruje najzávažnejšie kauzy

 

Špeciálna prokuratúra vyšetruje tie najzávažnejšie kauzy v krajine. “My chceme ÚŠP chrániť v ústave, Pellegrini ju chce zrušiť, podriadiť Žilinkovi a tak zamiesť všetky vyšetrovania pod koberec,” zdôraznil Šeliga.


 

“Práve preto sme včera dôrazne vyzvali PS, KDH a SAS, aby jasne vylúčili Hlas z povolebnej spolupráce. Hlas rovná sa Smer. Pellegrini nebude bojovať za spravodlivosť pre všetkých. On bude bojovať za Žigu, za Sakovú a hlavne za Roberta Fica tak, ako to ukázal v minulosti. To je dôvod, prečo by demokratickí kolegovia mali povedať Hlasu jasné nie a prestať zavádzať voličov, že s ním môže vzniknúť dobrá vláda. Nemôže,” apeluje Šeliga a zároveň podotkol, že podľa medializovaných informácií drvivá väčšina vedenia strany Hlas chce koalíciu so Smerom, čím sa definitívne rozplýva ilúzia niektorých politikov a demokratickej vláde s Hlasom.

 

“Je našou povinnosťou, všetkých demokratických strán,
mobilizovať milión voličov, ktorí stále váhajú, či a koho pôjdu voliť. PS, KDH a SaS, vylúčte Hlas zo spolupráce a poďme spolu mobilizovať voličov. Musíme im ponúknuť im možnosť dobrej demokratickej vlády bez Hlasu. Dá sa to, nielen bez Smeru, ale aj bez Hlasu. No nie bez hlasu Demokratom," povedal Šeliga.


Podpredseda Demokratov Jaroslav Naď priblížil niektoré ďalšie informácie o kauze Vírus, ktorej vyšetrovanie bolo začaté na základe podrobnej kontroly finančných tokov na VOS, ktorú on, ako minister, nariadil. “Prepojenie účastníkov tejto kauzy na politická strany Smer a SNS je viac ako zrejmé. Obvinený Martin Kohút bol poradcom smeráckeho ministra obrany Glváča pre oblasť IT a je priamym rodinným príbuzným jedného z poslancov strany Smer. Kohút spoločne so Skuhrom a Balciarom vymysleli schému, ako vytiahli milióny nás všetkých z nákupu systémov pre Vojenské spravodajstvo.

 

Výzva voliť "tých ktorí neokrádajú

 

Umelo vytvorili spoločnosť, ktorá systém nakúpila od dodávateľa systémy za bežnú trhovú cenu 116,5 mil. eur. Následne systémy predali štátu za 190,7 mil. eur. To je presne ten rozdiel, tá spôsobená škoda 74,2 milióna, o ktorej sa hovorí v kauze vírus. Dovolím si povedať, že nikdy nebola korupcia bližšie poslancom Smeru a Hlasu ako dnes.” zdôraznil Jaroslav Naď a podotkol, že o týchto zmluvách museli vedieť aj ministri za Smer a SNS - Glváč a Gajdoš.



“Príďte voliť a voľte tých, za ktorými sú výsledky tých, ktorí nekradli tých, ktorí sa neboja postaviť sa aj tomu Ficovi, ktorý sa síce otvorene vyhráža, ale my sa ho nebojíme. Príďte, prosím, voliť. Nenechajte sa oklamať a voľte na základe vlastnej skúsenosti, na základe toho, že chcete byť v EÚ a NATO a že chcete, aby na Slovensku platila spravodlivosť pre každého,” uzavrel Naď.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: sme.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies