V Arktíde otestovali rakety pre najnovšie ruské jadrové ponorky

NETKY.SK • 7 Február 2020, 10:42 • 2 min
V Arktíde otestovali rakety pre najnovšie ruské jadrové ponorky

MOSKVA – Ruské jadrové ponorky budú pred bojovými misiami vyzbrojené špeciálnymi raketami. Rakety-lámače umožnia vytvárať palinu, odkiaľ bude možné zaútočiť.

slovakia

left justify in out

Ako to uviedli na ministerstve obrany Ruskej federácie, pre ruské jadrové ponorky boli vyvinuté špeciálne neriadené strely, ktoré sú určené na lámanie ľadu pred vypustením rakiet alebo vynorením ponoriek, okrem toho sa môžu použiť na vytvorenie ľadovej diery pre vynorenie záchrannej kapsuly. V súčasnosti sa tieto strely testujú ako súčasť jadrových ponoriek projektov 955 "Borey" a "855 Yaseň" v Severnej flotile.

 

Je potrebné poznamenať, že počas testov sa potvrdila schopnosť striel vytvoriť otvor na akomkoľvek ľade. Ponorky budú schopné odpáliť neriadené strely nielen zo spodu ľadovej plochy, ale aj z povrchu.

 

Ruské námorníctvo používalo štandardné torpéda na výrobu otvorov v ľade, ale ich prax ukázala nedostatočnú účinnosť tejto metódy. Preto bolo potrebné vytvoriť špeciálnu muníciu na lámanie ľadu.

 

Pripomeňme, že v 60. rokoch minulého storočia sa medzi ZSSR a USA konali "preteky" pod ľadom na Severnom póle a vynorenie sa tam. Prvou sovietskou ponorkou, ktorá sa dostala na Severný pól, bol v roku 1962 K-3 "Leninský komsomol". Nemohla sa však vynoriť kvôli hrúbke ľadu, ktorá dosahovala až 5 metrov.

 

Druhá sovietska ponorka K-181 projektu 627A "KIT", dokázala prekonať pod ľadom viac ako 1 000 námorných míľ, a dokázala sa dostať až na Severný pól. 29. septembra 1963 tu ruskí námorníci pozdvihli štátne a námorné vlajky ZSSR.                  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies