Putin podpísal zákon o pozastavení vízových preferencií pre predstaviteľov EÚ

NETKY.SK • 5 Máj 2022, 16:55 • 2 min
Putin podpísal zákon o pozastavení vízových preferencií pre predstaviteľov EÚ

MOSKVA – Ruský prezident Vladimir Putin podpísal zákon o pozastavení zjednodušenia vízového režimu pre predstaviteľov Európskej únie (EÚ) a niekoľkých nepriateľských krajín. Dokument zverejnili na oficiálnom internetovom portáli právnych informácií.

slovakia

left justify in out

Zákon stanovuje pozastavenie platnosti ustanovení dohody medzi Ruskom a EÚ o zjednodušení udeľovania víz občanom Ruskej federácie a Európskej únie. Podobné zmeny ovplyvnia dohody o zjednodušení vízového režimu medzi vládou Ruskej federácie a vládami Dánska, Nórska, Lichtenštajnska, Islandu, ako aj dohody s Federálnou radou Švajčiarska.

 

img

 

Podpísaný dokument ruší zjednodušený postup pri podávaní dokumentov a udeľovaní viacvstupových víz na jeden rok pre oficiálne delegácie a novinárov, viacvstupových víz na päť rokov pre členov národných a regionálnych vlád, parlamentov a súdov. Okrem toho ruší oslobodenie od vízových poplatkov pre oficiálne delegácie a členov vlád a parlamentov a bezvízový vstup pre držiteľov diplomatických pasov.

 

Prečítajte si tiež: Kancelár Scholz plánuje pokračovať v rozhovoroch s Putinom

 

Ako uviedli v závere príslušného výboru Rady federácie pre medzinárodné záležitosti, prijatie zákona je „spôsobené potrebou urýchlene reagovať na nepriateľské kroky vyššie uvedených cudzích štátov“. V dokumente tiež uvádzajú, že uložené obmedzenia majú charakter protiopatrení, „čo je v súlade s medzinárodným právom, ako aj zásadou reciprocity“.

 

img

 

Zároveň zdôraznili, že ide o pozastavenie a nie úplné zrušenie týchto ustanovení. „Ruská federácia skôr pozastavuje ako vypovedá niektoré ustanovenia medzinárodných zmlúv s týmito cudzími štátmi. O obnovení pozastavených ustanovení medzinárodných zmlúv rozhoduje prezident Ruskej federácie.“ 

 

Putin predtým nariadil pozastaviť niektoré ustanovenia dohody medzi Ruskom a EÚ o zjednodušení vydávania víz občanom Ruskej federácie a Európskej únie.  

 

Možno vás zaujme: Macron a Módí vyzvali na zastavenie bojov na Ukrajine



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies