Podozrivý z vraždy politika Lübcka sa nakoniec priznal

NETKY.SK • 26 Jún 2019, 12:05 • 2 min
Podozrivý z vraždy politika Lübcka sa nakoniec priznal

BERLÍN - Nemecký Spolkový snem za prítomnosti ministra vnútra Horsta Seehofera v dnešných hodinách oznámil, že Stephen E. sa priznal k vražde nemeckého politika Waltera Lübckeho z Kresťanskodemokratickej únie (CDU).

slovakia

left justify in out

Stephan E. (45) bol už viackrát trestaný a podľa údajov z "bezpečnostných kruhov" bol v minulosti spájaný s pravicovo-extrémistickou skupinou Combat 18, militantným krídlom neonacistickej siete Blood & Honour (Krv a česť). Predseda nemeckého Spolkového úradu na ochranu ústavy (BfV) Thomas Haldenwang uviedol znepokojivé vyhlásenie, že "od roku 2009 Stephan E. nebol pod podrobným dohľadom úradov."

 

img

 

Lübckeho našli 2. júna na terase jeho domu v meste Wolfhagen v spolkovej krajine Hesensko so strelným zranením hlavy. Krátko po prevoze do nemocnice však zahynul. Vyšetrovatelia predpokladali, že išlo o vraždu motivovanú pravicovým extrémizmom, keďže Lübcke sa počas masovej migrácie do Nemecka zasadzoval za práva žiadateľov o azyl, za čo si dostával vyhrážky od prívržencov krajnej pravice.

 

img

 

Podľa informácií verejnoprávnych staníc Stephan E. povedal, že dôvodom vraždy boli Lübckeho vyjadrenia z roku 2015. Lübcke vtedy na stretnutí s občanmi vyhlásil, že "každý, kto sa nestotožňuje s utečeneckou politikou založenou na kresťanskej láske k blížnemu, môže Nemecko slobodne opustiť." Video s týmto prejavom bolo zverejnené na internete a Lübcke sa následne stal terčom vyhrážok. Vo februári 2019 sa video opäť objavilo na viacerých blogoch.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies