Voľby v Moldavsku čelia obvineniu z kupovania hlasov

NETKY.SK • 25 Február 2019, 16:10 • 2 min
Voľby v Moldavsku čelia obvineniu z kupovania hlasov

KIŠIŇOV - Počas nedeľňajších parlamentných volieb v Moldavsku zaznamenala Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) "silné náznaky kupovania hlasov". S odvolaním sa na vyhlásenie samotnej organizácie o tom v dnešných hodinách informovala agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Hlasovanie bolo podľa OBSE "poznačené obvineniami z tlaku na verejných zamestnancov" a zo "zneužitia štátnych zdrojov". Vládnucu Demokratickú stranu Moldavska obvinili z mohutných volebných podvodov ďalšie dve silné hnutia, promoskovské i proeurópske.

 

img

 

"Kontrola a vlastníctvo médií politickými činiteľmi obmedzilo rozsah názorov, ktoré boli predložené voličom," informovali vo svojej správe pozorovatelia OBSE. Voľby sa navyše uskutočnili v rámci nového hlasovacieho systému, o ktorom OBSE uviedla, že "bol prijatý bez inkluzívnych verejných diskusií". Špeciálny koordinátor OBSE George Tsereteli na tlačovej konferencii vysielanej v televíznom prenose zhodnotil, že voľby boli "vo všeobecnosti zorganizované dobre, boli konkurencieschopné a základné práva rešpektované".

 

Víťazom nedeľňajších parlamentných volieb v Moldavsku sa so ziskom 31,4 % a hlasov stala proruská Socialistická strana Moldavska (PSRM) prezidenta Igora Dodona. Vyplýva to z čiastkových výsledkov volieb po spočítaní 98,5 % hlasov.

 

img

 

Na druhom mieste sa umiestnil proeurópsky blok ACUM (Teraz). Hlasovalo zaň 26 % voličov. Tretia, s 24 %, skončila súčasná vládnuca Demokratická strana Moldavska (PDM) na čele s vplyvným lídrom a oligarchom Vladom Plahotniucom. Z čiastkových výsledkov vyplýva, že ani jedna z trojice najsilnejších strán nezíska väčšinu potrebnú na samostatné vytvorenie novej vlády a analytici sa tak obávajú obdobia nestability po voľbách.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies