Matovič o Slovalcu: „Nemôžeme pomáhať všetkým." Čo na to Sulík?

NETKY.SK • 18 August 2022, 08:44 • 2 min
Matovič o Slovalcu: „Nemôžeme pomáhať všetkým." Čo na to Sulík?

BRATISLAVA - Na oznámenie o konci jedinej hlinikárne na Slovensku v Žiari nad Hronom zareagovali minister financií i minister hospodárstva.

slovakia

left justify in out

„Problémy na trhu s hliníkom sú celoeurópske a možnosti Slovenska sú extrémne limitované. Štát nedokáže a nemôže dlhodobo kompenzovať vstupné náklady podnikateľským subjektom," uviedlo ministerstvo financií. Igor Matovič sa vyjadril,  že  „ho to mrzí."

 

Z domova: Krúpa o Ficovi: Je presne ako tieto živočíchy!

 

obrazok

 

Ako pre TASR uviedol generálny riaditeľ podniku Milan Veselý ešte v polovici júla, v Slovalcu by po odstavení primárnej výroby hliníka malo fungovať iba recyklačné centrum pre spracovanie procesného šrotu, ktoré podnik uviedol do prevádzky tento rok. Kľúčových zamestnancov, potrebných pre prípadný reštart výroby, si spoločnosť plánuje ponechať. „Budeme ďalej pretavovať, vyrábať budeme zhruba 75 000 ton výrobkov. Pre túto prevádzku potrebujeme rádovo 130 ľudí," upresnil Veselý. Prepustených tak bude 300 zamestnancov. 

 

obrazok

 

Minister hospodárstva bol v Slovalcu naposledy osobne prítomný pri spustení novej pretavovacej pece, do ktorej Slovalco investovalo milóny. Vtedy na otázku novinárov uviedol, že peniaze pre Slovalco blokuje minister financií a ako dôvod uviedol, že „má teraz zase svoje obdobie." Sulík vtedy dodal  „dúfam, že Slovalco vydrží a pomôže mu ďalšia vláda." 

 

Niet preto divu, že ani tentoraz nesúhlasí s ministerstvom financií. „​Mrzí ma, že napriek tomu, že sme o tejto situácii vedeli, nenašli sme s ministerstvom financií dohodu na tom, aby sa zrealizovala adresná pomoc pre tak energeticky náročný podnik," uviedol minister hospodárstva a dodal, že presne na tieto účely má Slovensko Environmentálny fond, do ktorého plynú tržby z predaja povoleniek CO2.

 

„​O uvedenú kompenzáciu zo strany štátu sa pritom firma dožadovala už takmer dva roky na ministerstve financií, kde však zjavne majú iné priority, ako je slovenský priemysel a jeho konkurencieschopnosť," uzavrel Richard Sulík

 

Zo sveta: Biden sa musí prestať báť Putina, pomoc Ukrajine stále nie je dostatočná



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies