Facebook má problém, v Nemecku mu už klepli po prstoch

NETKY.SK • 7 Február 2019, 16:09 • 2 min
Facebook má problém, v Nemecku mu už klepli po prstoch

BONN - Nemecký protimonopolný úrad (Bundeskartellamt) rozhodol, že Facebook zneužíva dominantné postavenie na trhu pri zbieraní, spájaní a používaní dát užívateľov. A zakázal, aby údaje o užívateľoch z iných zdrojov automaticky priraďoval ku kontám na Facebooku bez dovolenia užívateľov.

slovakia

left justify in out

Facebook sa proti tomuto rozhodnutiu podľa svojich slov odvolá. Spor je významný z hľadiska ďalšieho smerovania regulácie na internete a rozhodnutie je považované za míľnik v oblasti práva užívateľov internetu na súkromie.

 

img

 

Bundeskartellamt uviedol, že zavádza výrazné reštrikcie týkajúce sa spôsobu zhromažďovania a využívania údajov o užívateľoch. Facebook už nebude môcť bez dobrovoľného súhlasu užívateľov prepájať údaje z aplikácií, ako sú napríklad WhatsApp a Instagram. Rozhodnutie uzaviera 3-ročné vyšetrovanie Facebooku nemeckým protimonopolným úradom.

 

img

 

"Facebook už nebude môcť nútiť svojich užívateľov, aby súhlasili s prakticky neobmedzeným zhromažďovaním nefacebookových údajov a ich priraďovaním ku kontám ich užívateľov na Facebooku," uviedol šéf protimonopolného úradu Andreas Mundt.

 

Facebook podľa úradu zneužíval svoje postavenie, keď nútil užívateľov, aby mu umožnili zhromažďovať údaje z iných služieb patriacich firme, ako sú WhatsApp a Instagram, ale aj z internetových stránok tretích strán a priraďovať ich ku kontám na Facebooku.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies