Tisíce ľudí protestovali proti vojne a dovozu ruského plynu a ropy

NETKY.SK • 7 Apríl 2022, 06:53 • 2 min
Tisíce ľudí protestovali proti vojne a dovozu ruského plynu a ropy

BERLÍN – Tisíce ľudí si v stredu na protest proti zločinom páchaným ruskými silami na Ukrajine ľahlo na trávnik pred budovou nemeckého Bundestagu (Spolkového snemu) v Berlíne.

slovakia

left justify in out

Tento „ľudský koberec“ mal byť pripomienkou toho, že počet nevinných obetí vojny neustále stúpa. TASR informuje na základe správy agentúry DPA. Aliancia ukrajinských organizácií zaznamenala účasť približne 5 000 ľudí. Mnohí boli oblečení v ukrajinských národných farbách a pod očami mali namaľované červené slzy. Na úvod skandovali heslá požadujúce, aby Nemecko okamžite prijalo embargo na ruský plyn a ropu. „Nechajte si vaše sľuby, konajte hneď!“ vyzývali.

 

img

 

Na proteste sa tiež čítali svedectvá ľudí z vojnových oblastí na Ukrajine a objavili sa tam plagáty s heslami ako „Nijaké peniaze na vojnu“. Nakoniec si ľahli na zem, zatvorili si oči a ruky si založili za chrbát naznačujúc, že ich majú zviazané. Táto scéna evokovala hrozivé zábery z mesta Buča neďaleko Kyjeva, kde sa po stiahnutí ruských síl objavili v uliciach telá stoviek mŕtvych civilistov. Niektoré z obetí mali spútané ruky a boli zastrelené do tyla. Moskva akúkoľvek zodpovednosť za tieto zverstvá odmietla.

 

img

 

Niekoľko desiatok ľudí protestovalo v stredu aj pred nemeckým veľvyslanectvom v litovskom Vilniuse. Chceli tak vyjadriť svoj hnev voči postoju Berlína, ktorý zatiaľ nepristúpil k zákazu dovozu nerastných surovín z Ruska.

 

„Nemecko financuje kroky Ruska a genocídu na Ukrajine výmenou za lacnejšie kúrenie,“ povedal jeden z aktivistov pre litovský rozhlas. Účastníci protestnej akcie si, podobne ako v Berlíne, ľahli na ulicu pred budovu ambasády symbolizujúc zabitých civilistov na Ukrajine.

 

Možno vás zaujme: USA obvinili oligarchu Malofejeva z pokusu obísť sankcie



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies