Matky školopovinných detí by mohli mať každý mesiac o 1 deň voľna navyše

NETKY.SK • 9 Máj 2021, 09:31 • 2 min
Matky školopovinných detí by mohli mať každý mesiac o 1 deň voľna navyše

BRATISLAVA - Sociálne siete dnes zaplavujú tisíce virtuálnych prianí ku Dňu matiek. KDH však prichádza s unikátnym návrhom reálnej pomoci matkám školopovinných detí. Na základe neho by získali jeden deň v mesiaci platené voľno naviac. Náklady na 12 dní v roku navyše by znášal štát.

slovakia

left justify in out

Mimoparlamentné Kresťansko-demokratické hnutie (KDH) si uvedomuje nezastupiteľné postavenie mám v spoločnosti. O to viac, ak sú zamestnané a nútené skĺbiť svoj pracovný život s výchovou detí. "Matka, ktorá pracuje, nemá čas na seba, na svoje aktivity. Pritom prispieva k zlepšovaniu nášho hospodárstva," hovorí členka predsedníctva KDH Martina Holečková.

 

img


V týchto dňoch prichádza hnutie s prelomovým opatrením s názvom Voľný piatok pre mamy. Má byť vzdaním úcty a rešpektu práve pracujúcim mamám. "Na Deň matiek je na Slovensku zvykom obdarovať mamy kvetmi, alebo im priať na sociálnych sieťach. Ja si ale myslím, že potrebujú najmä skutočnú pomoc," odôvodňuje vznik návrhu predseda Konzília KDH Peter Belinský.

KDH preto navrhlo ministrovi práce, sociálnych vecí a rodiny Milanovi Krajniakovi, aby matky školopovinných detí mohli čerpať jeden deň v mesiaci platené voľno naviac, spolu 12 dní v roku. Názov "Voľný piatok" je obrazný, pri dni voľna navyše by išlo o ktorýkoľvek deň v mesiaci po dohode so zamestnávateľom. Zamestnávatelia by pritom nezaplatili ani cent naviac.

 


"Toto opatrenie bude realizované formou zmeny v Zákonníku práce na základe dohody medzi zamestnávateľom a sociálnymi partnermi. Zamestnávateľa nebude stáť nič, uhradí ho štát," objasňuje predseda KDH Milan Majerský.

 

Testovanie nás vyšlo viac 
Zmena zákonníka a voľný deň v mesiaci by sa dotkli približne 160-tisíc matiek a náklady za 12 dní voľna v roku naviac by predstavovali asi 96 miliónov eur ročne. Pre porovnanie: celoplošné testovanie Slovensko doteraz stálo takmer pol miliardy, presne 478 304 763 eur. "Prínos matky pre spoločnosť má oveľa väčšiu hodnotu ako 8 miliónov eur mesačne," zdôrazňuje predseda KDH Milan Majerský.

 

img


KDH verí, že návrh, ktorý má odbremeniť zamestnané matky, si minister práce Milan Krajniak osvojí a presadí ho.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies