Máte problémy s cholesterolom? Jedzte toto!

NETKY.SK • 1 Apríl 2019, 09:51 • 2 min
Máte problémy s cholesterolom? Jedzte toto!

BRATISLAVA - So znižovaním tzv. zlého cholesterolu nám nemusia pomáhať len lieky, vhodná úprava stravy môže byť často dostačujúca.

slovakia

left justify in out

Je známe, že k znižovaniu zlého cholesterolu výrazne dopomáhajú rastlinné tuky. Odborníci však tvrdia, že ešte účinnejším prostriedkom sú tuky obsiahnuté v morských rybách.

 

Slováci majú dlhodobo problém s konzumáciou rýb. Podľa štatistík ich nejeme dostatok. V posledných rokoch však zaznamenávame zmenu k lepšiemu a záujem o morské ryby u nás stúpa. Stále však nepokrýva dennú potrebu omega-3 mastných kyselín, preto odborníčka na výživu, Alžbeta Béderová, radí, že siahnuť môžeme aj po kvalitných výživových doplnkoch.

 

img

 

"Existuje HDL cholesterol (dobrý cholesterol) a LDL cholesterol (zlý cholesterol). HDL je pre telo prospešný, pretože pomáha odstrániť cholesterol z tepien a chráni pred ich nebezpečným upchávaním. V porovnaní s inými druhmi cholesterolu tiež HDL menej oxiduje, a vďaka tomu nezanecháva na stenách tepien lepkavé pláty," vysvetlila Béderová.

 

img

 

Tuky v živočíšnych produktoch obsahujú najmä nasýtené mastné kyseliny a cholesterol. V dôsledku ich konzumácie sa nám zvyšuje hladina LDL cholesterolu, a tak sa stupňuje riziko, že sa nám budú upchávať cievy. Pokiaľ ich prijímame v nadmerných množstvách, vystavujme sa riziku vzniku obezity, aterosklerózy, hypertenzie, cukrovky či onkologických procesov. "Naopak, tuky rastlinného pôvodu, hlavne tuk z morských rýb obsahujú esenciálne nenasýtené mastné kyseliny, ktoré uvedené procesy brzdia. Hladina rizikového cholesterolu v krvi klesá, hladina ochranného HDL cholesterolu stúpa a významný je aj pokles rizika tvorby krvných zrazenín," zdôraznila odborníčka na výživu.

 

Ak sa teda pre cielenú konzumáciu morských rýb rozhodnete, odborníci odporúčajú najmä lososa, makrelu a sardinky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies