Máte doma knihy, ktoré už nepotrebujete? Objednajte si knihotaxi!

NETKY.SK • 12 Jún 2022, 12:00 • 2 min
Máte doma knihy, ktoré už nepotrebujete? Objednajte si knihotaxi!

Štrnásť známych tvárí využilo možnosť odskúšať pilotný projekt, ktorý knižný second hand Knihobot SLOVENSKO spúšťa pred letom. Po uliciach Bratislavy bude jazdiť každý piatok, sobotu a nedeľu, minimálne do konca augusta, Knihotaxi. Objednať si ho môže každý, kto má plnú knižnicu a je mu sympatický trend udržateľnosti v knižnom svete.

slovakia

left justify in out

 

„Najhorším riešením je odložiť knihy do pivnice alebo na povalu. Knihy sa zbytočne znehodnotia a nám záleží na tom, aby ešte niekomu urobili radosť. Vo väčšine prípadov sú to tituly, ktoré sa už nedajú kúpiť, a niekto po nich môže túžiť. Veľa ľudí nám však posiela i nové knihy, ktoré už prečítali a chcú ich poslať naspäť do obehu. Väčšina z nás knihy prečíta maximálne raz a potom ich už len máme odložené v knižnici,“ vysvetlil Matúš Karaffa, riaditeľ Knihobot Slovensko.

 

Knihobot vznikol v Čechách v roku 2019 ako alternatíva k online bazárom, ktoré nechajú všetku prácu na vás. Knihobot dostal k novým čitateľom už milión kníh. Koncom apríla 2022 vstúpil na Slovensko a má v pláne rozhýbať knižnice všetkých čitateľov, aby sa knihy aktívne čítali a nekončili zabudnuté v pivniciach.

 

Tento nápad podporili mnohé slovenské osobnosti: Magda Vášáryová, Bibiana Ondrejková, Barbora Jagušák Heribanová, Marcela Molnárová, Samo Tomeček, Andrea Zimányiová, Fero Mikloško, Marcel Holubec, Marcel Ochránek, Iveta Malachovská, Erika Kresťanková, Zlatica Puškárová, Karin Majtánová, Andrej Csino.  

 

 

Moderátorka Karin Majtánová nemá ku knihám majetnícky vzťah. „Keď knižku prečítam, málokedy sa k nej už vrátim. Knihy nemusím vlastniť, teší ma, keď majú svoj vlastný život. Stačí, keď mi robia chvíľku spoločnosť, obohatia ma. Rada si knihy požičiavam alebo vymieňam. A teraz už aj posúvam do obehu,“ dodala. Karin žije v duchu hesla -  čo dáš, to sa ti raz vráti. Pre Knihobot nachystala desiatky vzácnych kníh vo výbornom stave.

 

img

 

 Pre speváčku Marcelu Molnárovú je knižný second hand zdrojom kvalitnej a nedostupnej literatúry. Hľadá v ňom psychologické tituly, z ktorých čerpá informácie pre svoju rigoróznu prácu. Speváčka minulý rok skončila štúdium sociálnych vied a psychológie a chce si urobiť doktorát.

 

img

 

Viaceré osobnosti venovali autorské knihy, spevák Samo Tomeček svoju prvotinu Vokál v (pop)rockovej hudbe na Slovensku, ktorá sa dá kúpiť iba na Knihobot Slovakia.

 

img

 

 

Aj moderátorka Bibiana Ondrejková je známa knihomoľka. S knihami sa nerada lúči, do obehu ich začala dávať len nedávno. „Žgrlošila som si ich vo svojej knižnici, ale už sa tam všetky nepomestia. Nedávno som sa odhodlala a pretriedila ich. Posúvam knihy ďalej, aby aj niekomu inému urobili radosť.“ Vždy, keď sa dostane ku knihám z druhej ruky, rada v nich listuje a predstavuje si ich príbeh. „Hľadám odkaz alebo stopu po majiteľovi. Ja si napríklad v knihách podčiarkujem zaujímavé myšlienky,“ prezradila a do jednej svojej, ktorá je už v ponuke Knihobotu, vložila záložku s venovaním.

 

img

 


Herec Marcel Ochránek využil služby Knihotaxi doslova naplno. „Rozmýšľal som, čo s knižným dedičstvom po rodičoch. V škatuliach boli knihy, na ktorých som vyrastal spolu so súrodencami. Ale aj klasika ako Jilemnického Kronika, knihy od Maxima Gorkého a Hviezdoslava.“ Vo svojej knižnici uprednostňuje nové tituly. „Najmä knihy Dominika Dána a Jozefa Kariku. Zastávam názor, že to, čo získam na predaji starých kníh, investujem do jednej vzácnej...“

 

img


 

„Ktokoľvek môže prostredníctvom nášho webu Knihobot.sk predať svoje knihy – stačí nám len knižky odfotiť a my k vám zadarmo pošleme kuriéra či Knihotaxi, ktorý od vás knižky prevezme. Knihám nájdeme nových čitateľov a po predaji vám na účet vyplatíme šesťdesiatpercentnú províziu. Je to jednoduché a pohodlné," dodáva Matúš Karaffa.  

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies