Stále váhate nad očkovaním? Matovič predstavil lotériu, ktorá vám môže pomôcť rozhodnúť sa

NETKY.SK • 30 Jún 2021, 19:07 • 2 min
Stále váhate nad očkovaním? Matovič predstavil lotériu, ktorá vám môže pomôcť rozhodnúť sa

BRATISLAVA – Ľudí, ktorí odmietajú očkovanie, by mohla presvedčiť štedrá výhra v lotérii, ktorú predstavil minister financií Igor Matovič. Štát bude finančne odškodňovať občanov za to, že podstúpia vakcináciu proti ochoreniu COVID-19.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ako na dnešnej tlačovej besede uviedol šéf rezortu financií Igor Matovič, takýmto spôsobom chce motivovať ľudí k očkovaniu proti ochoreniu Covid-19. Zdôraznil, že vôľa Slovákov podstúpiť vakcináciu je v porovnaní s okolitými krajinami výrazne nižšia. 

 

"Slovensko výrazne zaostáva. Musíme začať odškodňovať ľudí za to, že sa pôjdu očkovať, napriek tomu, že nechcú," uviedol Matovič. Doplnil, že aby nebol nikto diskriminovaný, v lotérii by sa ocitli aj osoby, ktoré už podstúpili očkovanie ešte pred časom.

 

Matovič v rámci zvýšenia záujmu o vakcináciu predstavil dve schémy. Prvou je očkovacia prémia a druhou sprostredkovateľský bonusOčkovacia prémia by spočívala v týždennom žrebovaní, pričom na ceny by boli vždy vyčlenené dva milióny eur.

 

Do zlosovania by boli zaradené všetky osoby nad 18 rokov. Ministrova predstava je, že raz do týždňa by prebehlo jedno veľké žrebovanie a zvyšné dni by sa žrebovalo o menšie ceny. 

 

Súvisiaci článok: Vláda rozhodla! Buď podstúpite očkovanie alebo po príchode zo zahraničia absolvujete karanténu

 

Sprostredkovateľský bonus by spočíval v tom, že by boli odmeňovaní tí, ktorí presvedčia k očkovaniu niekoho zo svojich známych. Výška odmeny pre “motivátorov“ by sa odvíjala od veku osoby, ktorá sa na základe ich odporúčaní, nechala zaočkovať. 

 

Do 50 rokov by išlo o bonus vo výške 30 eur, do 60 rokov o odmenu až 60 eur. Najvyšší bonus vo výške 90 eur dostanú ľudia, ak presvedčia seniorov nad 90 rokov. Tieto bonusy by mohli byť vyplácané už od 1. júla. Návrh ministra financií ešte musí schváliť vláda a poslanci Národnej rady. 

 

„Ideme do toho investovať obrovské financie,“ priblížil Matovič. Podľa neho je lepšie teraz vynaložiť na podporu očkovania možno aj 100 miliónov eur, ako mať neskôr vysoké ekonomické straty spôsobené treťou vlnou pandémie. Tieto návrhy podľa neho podporila aj koaličná rada.

 

Mohlo by vás zaujímať: Vláda odobrila COVID automat týkajúci sa kontrol na hraniciach. Pozrite si, čo vás od pondelka čaká pri vstupe na Slovensko

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies