Mať otvorenú myseľ prináša množstvo výhod pre osobný rast. Pozrite sa, ako si ju viete postupne vytrénovať

NETKY.SK • 17 November 2023, 13:30 • 2 min
Mať otvorenú myseľ prináša množstvo výhod pre osobný rast. Pozrite sa, ako si ju viete postupne vytrénovať

Ľudia s otvorenou mysľou dokážu spravodlivo oceniť skúsenosti, presvedčenia, emócie, ciele alebo argumenty, ktoré sa nemusia zhodovať s ich vlastnými. Otvorení ľudia majú tendenciu byť dobrými poslucháčmi, ktorí sa snažia pochopiť, ako iní ľudia vnímajú situácie. Rozdielne názory považujú za cenné a darí sa im v rôznych prostrediach, kde môžu komunikovať s ľuďmi s jedinečnými nápadmi a zázemím.

slovakia

left justify in out

Mať "otvorenú myseľ" znamená byť vnímavý k širokej škále myšlienok, argumentov a informácií. Otvorenosť sa vo všeobecnosti považuje za pozitívnu vlastnosť. Je potrebné myslieť kriticky a racionálne. Otvorenosť môže zahŕňať aj kladenie otázok a aktívne vyhľadávanie informácií, ktoré spochybňujú vaše presvedčenie. Zahŕňa tiež presvedčenie, že ostatní ľudia by mali mať možnosť slobodne vyjadrovať svoje presvedčenie a argumenty, aj keď s týmito názormi nemusíte nevyhnutne súhlasiť.

Ľudia s otvorenou mysľou dokážu spravodlivo oceniť skúsenosti, presvedčenia, emócie, ciele alebo argumenty, ktoré sa nemusia zhodovať s ich vlastnými. Otvorení ľudia majú tendenciu byť dobrými poslucháčmi, ktorí sa snažia pochopiť, ako iní ľudia vnímajú situácie. Rozdielne názory považujú za cenné a darí sa im v rôznych prostrediach, kde môžu komunikovať s ľuďmi s jedinečnými nápadmi a zázemím.

Charakteristiky takýchto ľudí

Vo všeobecnosti majú ľudia s otvorenou mysľou tendenciu:

Byť zvedaví, čo si myslia ostatní

Byť schopný spochybniť ich nápady

Necítiť hnev, keď sa ostatní mýlia 

Mať empatiu k iným ľuďom

Zvážiť, čo si ostatní ľudia myslia

Byť pokorní k svojim vlastným znalostiam a odbornostiam

Chcieť si vypočuť, čo hovoria ostatní

Veriť, že ostatní majú právo zdieľať svoje presvedčenia a myšlienky

Výhody otvorenej mysle

Byť otvorenejší znamená využívať niektoré užitočné výhody. Otvorenosť vám pomôže:

Získať prehľad

Spochybnenie vašich existujúcich presvedčení a zváženie nových nápadov vám môže poskytnúť nový pohľad na svet a tiež vásnaučiť nové veci o sebe
Mať nové skúsenosti

Otvoriť sa iným nápadom vás môže priviesť aj ku skúšaniu nových vecí

Dosiahnuť osobný rast 

Udržiavanie otvorenej mysle vám môže pomôcť rásť ako človek

Dozviete sa nové veci o svete a ľuďoch okolo vás

Stanete sa duševne s silnejšími

Zostať otvorený novým nápadom a skúsenostiam vám môže pomôcť stať sa silnejším a energetickejším človekom

Cítite sa optimistickejšie - jedným z problémov uzatvorenej mysle je, že často vedie k väčšiemu pocitu negativity. Otvorenosť môže pomôcť inšpirovať k optimistickejšiemu postoju k životu a budúcnosti

Naučíte sa nové veci. Je ťažké neustále sa učiť, keď sa obklopujete tými istými starými myšlienkami. Posúvanie svojich hraníc a oslovovanie ľudí s rôznymi perspektívami a skúsenosťami vám môže pomôcť udržať vašu myseľ "sviežu"

Ako byť otvorenejší

1. Buďte si vedomí svojich predsudkov

Predsudky ovplyvňujú spôsob, akým interpretujeme informácie, a môžu spôsobiť úsudok alebo stereotypy. Uvedomenie si našich vlastných predsudkov je prvým krokom k ich spochybneniu a otvorenosti novým nápadom.

2. Zvážte opačný názor

Otvorenosť zahŕňa schopnosť pýtať sa nielen druhých, ale aj seba. Zamyslite sa nad témami, na ktoré máte vyhranený názor, a potom si predstavte pohľad niekoho na druhej strane sporu. Skúste sa zamyslieť aspoň nad tromi dôvodmi, prečo by niekto mohol zastávať tento opačný názor. Môžete tiež zvážiť čítanie novinového článku alebo knihy od niekoho alebo o niekom, kto verí tomuto opačnému názoru. 

3.  Pýtajte sa

Otvorení ľudia majú tendenciu klásť otázky, namiesto toho, aby ponúkali svoje vlastné názory alebo argumentovali. Môžete si precvičiť kladenie viacerých otázok počas takmer každého rozhovoru. Napríklad, ak kolega hovorí o koníčku, ktorý ste nikdy neskúšali, opýtajte sa ho na ďalšie podrobnosti o tom, ako to funguje a čo ho na tom baví.

5.  Zamyslite sa nad neutrálnym uhlom pohľadu

Skúste brainstorming o možných dôvodoch neutrálneho pohľadu na kontroverznú tému. Môžete tiež požiadať priateľa, či by ste sa o tomto probléme nemohli porozprávať, zatiaľ čo oni jednoducho počúvajú a zhrnú, čo hovoríte. Táto technika, keď vám niekto iný opakuje vaše slová, vám môže pomôcť vidieť situáciu objektívnejšie.

6. Stanovte si cieľ zažiť každý mesiac aspoň jednu novú vec

Stať sa otvorenejším je do značnej miery akčným úsilím. Ak chcete dosiahnuť požadované výsledky, musíte konať a robiť veci na rozšírenie svojich obzorov. Prvým krokom môže byť výber jednej novej veci, ktorú zažijete každý mesiac. Vaše možnosti sú takmer neobmedzené.

Ak si nie ste istí, kde začať, tu je niekoľko návrhov: prečítajte si knihu alebo časopis, ktorý nepatrí do vášho obľúbeného žánru, Vyskúšajte nové jedlo, strávte deň dobrovoľníctvom, strávte deň počúvaním rádia naladeným na novú stanicu.....

7. Dovoľte si byť zraniteľní

Neexistuje spôsob, ako byť otvorenejší vo svojich myšlienkových procesoch alebo vo svojich činoch bez toho, aby ste sa boli zraniteľnými. Ak skúšate nové veci, oslovujete nových ľudí a pokúšate sa prijať nové nápady, príležitostne zlyháte alebo budete sklamaní.

Ak to prijmete a dovolíte si byť zraniteľní, čoskoro zistíte, že aj keď veci nejdú podľa plánu, veci sú stále v poriadku. Ešte lepšie je, že z negatívnej skúsenosti môžete získať niečo pozitívne.

8. Rozšírte svoj okruh priateľov

Toto sa ľahšie povie, ako urobí, ale je to veľmi dôležité. Čím širší je váš okruh priateľov, tým je pravdepodobnejšie, že budete vystavení rôznym myšlienkam a názorom. To je kľúčom k tomu, aby ste sa stali otvorenejším človekom.

Môžete sa napríklad pridať do nejakého klubu alebo začať s novým koníčkom. Dokonca aj niečo také jednoduché, ako je rozhovor s iným spolupracovníkom počas obedňajšej prestávky, môže spraviť malú zmenu.


Zdroje:

https://www.verywellmind.com/be-more-open-minded-4690673

https://www.indeed.com/career-advice/career-development/open-minded

https://everydaypower.com/how-to-become-an-open-minded-person/

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: verywellmind.com/Alex Dos Diaz
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies