VIDEO: Požiare na Sibíri výrazne podporia klimatické zmeny

NETKY.SK • 2 August 2019, 08:58 • 2 min
VIDEO: Požiare na Sibíri výrazne podporia klimatické zmeny

BRUSEL - Sibír momentálne sužujú mohutné lesné požiare, ktoré podľa klimatológa viditeľne zhoršia situáciu v oblasti klimatických zmien.

slovakia

left justify in out

Lesné požiare na Sibíri nie sú výnimočné, avšak ich rozsah tento rok prekonal všetky rekordné hodnoty, tvrdí belgický klimatológ Xavier Fettweis.

 

 

Podľa oficiálnych údajov boli v stredu (31.7.) v regiónoch Jakutsko, Krasnojarsk a Irkutsko zasiahnuté ohňom takmer tri milióny hektárov lesa, čo je takmer rozloha Belgicka. Ruské orgány sa rozhodli zasiahnuť za pomoci armády až po niekoľkotýždňovom vyčíňaní lesných požiarov a aj to až po kritike a výstrahách zo strany mnohých environmentálnych organizácií. Ekológovia okrem iného upozorňovali na riziká "roztápania" Arktídy. Belgický výskumník Xavier Fettweis z Laboratória klimatológie a topoklimatológie na Univerzite v Liége, tvrdí, že nejde o žiadne fantazijné predstavy.

 

Fettweis vysvetlil, že mohutné požiare na Sibíri ešte viac zintenzívnia globálne otepľovanie. Spresnil, že požiare rozohrejú hlboko zmrazenú pôdu na Sibíri, takzvaný permafrost, ktorá podľa predpokladov obsahuje veľa metánu. Metán je veľmi silný skleníkový plyn, podobne ako kysličník uhličitý. Horiace masy dreva okrem toho emitujú aj CO2, čo znamená, že požiare na Sibíri naozaj zosilnia účinok globálneho otepľovania.

 

img

 

Ďalším znepokojivým ukazovateľom je podľa belgického klimatológa aj nezvyčajne teplé počasie v Grónsku, ktoré je dôsledkom viacnásobnej vlny horúčav v Európe. Fettweis pripomenul, že minulý týždeň boli v Grónsku zaznamenané rekordné teploty. Dodal, že ak je bežne v lete v Grónsku -15 stupňov Celzia, v posledných dňoch boli namerané "nezvyčajné" teploty od 1 do 2 stupňov. "To znamená, že ľadová pokrývka sa topí na miestach, kde sa zvyčajne nikdy netopí," upozornil.

 

Podľa jeho slov je klimatické dianie tohto roku dôvodom na veľké obavy. "Všade v Arktíde sledujeme teplotné rekordy. Otepľovanie je oveľa väčšie, ako sme si mysleli a mám pocit, že veci sa zhoršujú. O rok to možno bude ešte horšie, možno že naše prognózy sú úplne nesprávne," opísal situáciu Fettweis. Dodal, že si treba položiť otázku, či nie sú prognózy Medzivládneho panelu o zmene klímy (IPCC) pre Arktídu príliš optimistické. Zároveň pripomenul, že v tomto okamihu sa za bod, kedy nebude možné klimatickú situáciu zvrátiť, považuje rok 2100 - ak teda ľudia v nasledujúcich rokoch nezmenia svoj súčasný životný štýl.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies