Martin na bielom koni príde. Pozrite si mapu, v ktorých oblastiach bude zajtra snežiť

NETKY.SK • 11 November 2023, 09:30 • 2 min
Martin na bielom koni príde. Pozrite si mapu, v ktorých oblastiach bude zajtra snežiť

Cez naše územie práve v týchto chvíľach postupuje studený front, ktorý na naše územie prináša dážď. Podstatné však pre ďalší vývoj je to, že za týmto studeným frontom k nám začne prúdiť chladnejší vzduch, ktorý pocítime už zajtra. Hranica sneženia poklesne a Martin do niektorých oblastí predsa len na bielom koni príde

slovakia

left justify in out

Na sviatok svätého Martina sa viaže niekoľko meteorologických pranostík. Medzi tie najznámejšie patria napríklad: 

Dážď martinský znamená mráz a suchotu.
Keď na Martina list zo stromu neopadol, môžeme čakať tuhú zimu.
Keď padá na Martina, aj Veľká noc príde na bielom koni.
Jednoznačne najznámejšia pranostika sa však viaže na to, že Martin prichádza na bielom koni, teda prináša so sebou prvý sneh. Na túto skrátenú variantu sa však viaže aj mnoho ľudových alternatív: "Svätý Martin chodí na bielom koni, ak príde na sivom koni (hmly), bude zima striedavá, ak na žltom (sucho), príde tuhá zima." Čo nás teda zajtra čaká?

Martin príde na bielom koni, ale...

Podľa aktuálneho vývoja počasia k nám už nasledujúcu noc začne od severozápadu zatekať chladnejší vzduch z oblasti Severného mora. Tento vzduch bude nielen chladnejší, ale aj vlhší. Znamená to teda to, že počas víkendu nás čaká chladné počasie, no vo vlhkom vzduchu sa budú tvoriť zrážky.
Už v sobotu ráno sa hranica sneženia zníži na úroveň 1000 m n.m. Zajtrajšie ráno by tak na našom území mohlo byť zasnežené, avšak výlučne na horách.
Zaujímavejšie to začne byť až počas soboty. Hranica sneženia bude ďalej klesať a v sobotu večer sa postupne dostane na úroveň okolo 700 - 800 m n.m.. To je už hranica, kedy sa snehové vločky môžu objaviť aj vo vyššie obývaných obciach nášho územia. Vo vlhkom vzduchu sa budú tvoriť zrážky, ktoré zasiahnu predovšetkým sever Slovenska, kde bude v najnižších polohách pršať, ale vyššie bude snežiť.

Kde napadne sneh?

Martin teda na bielom koni príde, no bude trošku oneskorený. Snehové vločky sa objavia len v najvyššie obývaných oblastiach Slovenska a to až v sobotu večer.

Nedeľňajšie ráno môže byť zasnežené predovšetkým v polohách nad 700 m n.m. Oblasti, ktoré spadajú nad túto nadmorskú výšku môžete vidieť na mape znázornené bielou farbou. V bielo vyznačených regiónoch, tak počas víkendu môžete počítať so snehovými vločkami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
Zdroj: imeteo, Foto:
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies