Liečbu antibiotikami by sme nemali ukončovať skôr, aj keď sa cítime lepšie

NETKY.SK • 30 November 2022, 11:00 • 2 min
Liečbu antibiotikami by sme nemali ukončovať skôr, aj keď sa cítime lepšie

BRATISLAVA - Predpísanú liečbu antibiotikami by ľudia nemali prerušiť, ani keď sa cítia lepšie, dôležité je dodržiavať časové rozostupy medzi jednotlivými dávkami. Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) to pripomína na sociálnej sieti. ŠÚKL zdôraznil, že antibiotiká majú pacienti užívať, len keď ich predpíše lekár.

slovakia

left justify in out

"Nevyvíjajte na lekára nátlak, ak vám antibiotikum nechce predpísať. Takisto nežiadajte lekárnika, aby vám antibiotikum predal, ak nemáte lekársky predpis," ozrejmil. Pre najúčinnejšie zneškodnenie baktérií je podľa odborníkov potrebné podávať antibiotiká počas určenej doby, teda neukončovať liečbu skôr. "V prípade predčasného ukončenia liečby nestihnú antibiotiká zlikvidovať všetky baktérie, čo môže mať za následok návrat infekcie a rovnako aj vznik antibiotickej rezistencie," upozornil ústav. Antibiotikum je podľa odborníkov účinné, len ak dosiahne určitú dávku v tele, ktorú je potrebné udržiavať. Je preto dôležité dodržiavať rozostupy medzi jednotlivými dávkami. "Ak dávku lieku neužijete včas, dôjde k poklesu koncentrácie antibiotika a následne k zníženiu jeho účinnosti," vysvetlil ŠÚKL. Pripomína tiež, že mnohým ochoreniam sa dá predchádzať, pričom základom je správna hygiena rúk a absolvovanie povinných očkovaní. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona