Niekto to rád čili – poznáte najohnivejšie papričky na svete?

NETKY.SK • 19 September 2023, 13:00 • 2 min
Niekto to rád čili – poznáte najohnivejšie papričky na svete?

Štipľavé papričky – niekto sa im vyhýba ako čert krížu, iní poriadnu štipľavosť na tanieri milujú, priam ju vyhľadávajú a túžia skúsiť stále ohnivejší druh tejto drobnej, no o to výraznejšej zeleniny.

slovakia

left justify in out

Pravdou je, že čili papričky nie sú len akousi extravaganciou v kuchyni a neslúžia len na rozmarné súťaže v tom, kto zvládne viac štipľavosti vo svojich ústach a útrobách.

Čili papričky nielenže ozvláštnia mnohé recepty a dodajú jedlu ten správny posledný dotyk (ak ich vieme správne používať a kombinovať), ale sú prospešné aj pre naše zdravie. Je už vedecky dokázané, že majú priaznivý účinok na mnohé srdcové ochorenia, pomáhajú zlepšovať stav našich ciev, krvného obehu.

Čili, ak je používané striedmo, je dobré aj pre naše trávenie a metabolizmus, kapsaicín v nich obsiahnutý dokáže zmierňovať bolesti, migrénu, čili je dobré pri mnohých stavoch prechladnutia a dýchacích ciest.

Práve zložka kapsaicín je zodpovedná za mieru štipľavosti v tej-ktorej odrode papričiek. Ich štipľavosť oficiálne meria tzv. Scovilleho stupnica, ktorá vám môže napovedať, či si na určitú odrodu ešte trúfate, alebo to vaše chuťové poháriky už neznesú.

Vo všeobecnosti platí, že ak sa stupne štipľavosti na Scovilleho stupnici pohybujú od hodnoty 100 do 2 500, ide o miernu pálivosť.  Stredná pálivosť sa pohybuje na stupnici od 2 500 do 30 000 stupňov, pálivá znamená hodnotu 30 000-100 000, extra-pálivé sú papričky od 100 000 do 300 000 stupňov, a extrémne horúce je všetko nad 300 000.

A ktoré sú najohnivejšie štipľavé papričky súčasnosti?

Súčasná najostrejšia odroda čili papričiek je známa ako Carolina Reaper. Vyvinul ju známy pestovateľ čili papričiek z Južnej Karolíny Ed Currie a na trh ju uviedol v roku 2013. Paprička má nezvyčajný vzhľad s jasne červenou, zvráskavenou a drsnou šupkou. Je tiež dobre známa svojou ovocnou, sladkou chuťou, po ktorej rýchlo nasleduje silná, dlhotrvajúca pálivosť. Scovilleho stupnica pripisuje odrode Carolina Reaper od 1,5 milióna do 2,2 milióna jednotiek. (Na porovnanie - naproti tomu paprička jalapeño má Scovilleho stupnicu len 2 500 až 8 000 jednotiek). Papriku Carolina Reaper by mali kvôli jej obrovskej pálivosti konzumovať len opatrne ľudia, ktorí sú zvyknutí na pikantnú kuchyňu. Niekedy sa objavuje v marinádach, pikantných omáčkach a iných potravinových prípravkoch ako chuťová prísada.

Ďalšou odrodou čili papričiek, ktorá je známa svojou intenzívnou pálivosťou, je paprička Komodo Dragon. Taliansky výrobca papriky Salvatore Genovese ju vytvoril a uviedol na trh v roku 2015. Názov papriky bol inšpirovaný komodským drakom, najväčším žijúcim plazom na svete. Tvrdí sa, že má pálivosť, ktorá je rovnako intenzívna ako jedovaté uhryznutie tohto obrovského plaza. Na Scovilleho stupnici má hodnotenie od 1,4 milióna do 2,2 milióna. Zvyčajne má červený alebo oranžový odtieň a vráskavú a drsnú kožu. Paprička sa vyznačuje sladkou a ovocnou chuťou s postupne narastajúcou pálivosťou. Horúčosť tohto korenia môže dosiahnuť svoj vrchol až po niekoľkých minútach. S paprikou Komodo Dragon by sme tiež mali zaobchádzať opatrne a konzumovať ju len ľudia, ktorí sú zvyknutí na pálivé jedlá. Papriku Komodo Dragon možno použiť na dodanie pálivosti omáčkam, marinádam a iným jedlám, ale mala by sa používať len v malých množstvách.

Jednou z najštipľavejších čili papričiek na svete je tiež nezvyčajná a mimoriadne pálivá paprička Chocolate Bhutlah. Jeho charakteristická čokoládová farba pochádza z hybridu papriky Bhut Jolokia, známejšej ako paprička Ghost, a papriky Douglah. Papriku vytvoril Chad Soleski, známy výrobca čili papričiek v roku 2015. Podľa Scovilleho hodnotenia má cca dva milióny jednotiek. Jeho šupka má zvyčajne tmavú alebo čokoládovú farbu, je zvrásnená a drsná. Korenie má zemitú, dymovú chuť s pálivosťou, ktorá sa stupňuje postupne a môže trvať niekoľko minút, kým dosiahne svoj vrchol.

Škorpión Moruga z Trinidadu je jednou z najštipľavejších papričiek na svete so Scovilleho stupňom 2 milióny jednotiek. Má pomaly sa stupňujúcu horľavosť, ktorá môže trvať niekoľko minút, kým dosiahne svoju skutočnú horúčosť, a táto horúčosť je silná a dlhotrvajúca. Vďaka sladkej a ovocnej chuti je táto paprika napriek svojej intenzívnej pálivosti obľúbená v pálivých omáčkach a iných receptoch.

Seven Pot Douglah je lahodná a jedinečná čili paprička s intenzívnou pálivosťou. Paprička Bola pôvodne objavená začiatkom roku 2000 na Trinidade a Tobagu, kde je pôvodným druhom. Šupka papriky má často tmavú alebo čokoládovú farbu. Má Scovilleho hodnotenie takmer 1,8 milióna jednotiek. Má pomaly sa stupňujúce horenie, ktoré môže trvať niekoľko minút, kým dosiahne najhorúcejšiu úroveň so silnou a dlhotrvajúcou pálivosťou. Korenie sa napriek svojej intenzívnej pálivosti používa v širokej škále kuchýň, najmä v karibskej oblasti. Dôvodom je jeho sladká a orechová chuť.

Ak to aj vy máte radi pikantné, nemusíte sa hrnúť hneď do ochutnávania týchto šampiónov v ohnivosti. V skutočnosti, k takýmto chutiam a ich zvládnutiu sa treba dopracovať postupne a vycvičiť svoje chuťové poháriky. No rozhodne sa štipľavých a pikantných chutí nevzdávajte na tanieri ani teraz, na jeseň.

Naopak, využite zdravotné benefity štipľavých papričiek a siahnite po čili napríklad pri špagetách aglio olio, výdatnom guláši, sú výborné s nakladanými syrmi, v polievkach, či už ázijských, zeleninových, alebo krémových.

Skúste čili s kuracím soté, krídelkami, v šalátoch, výborné sú nakladané, urobte si skvelú čili pastu, alebo marhuľovo-paprikové čatní. Fantázii a túžbam vašich chuťových pohárikov sa medze nekladú!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies