Turecko zverejnilo prekvapivé, predtým utajené výsledky testov S-400

NETKY.SK • 3 Január 2020, 11:06 • 2 min
Turecko zverejnilo prekvapivé, predtým utajené výsledky testov S-400

ANKARA – Turecko po prvýkrát uskutočnilo skúšky v teréne so zakúpeným ruským komplexu S-400. Bezprostredne po testoch neboli zverejnené žiadne údaje o výsledkoch, čo vyvolalo veľa otázok, či boli vôbec úspešné, najmä zo strany amerických spojencov. Turecké ministerstvo obrany sa preto napokon rozhodlo zverejniť prekvapivé výsledky.

slovakia

left justify in out

Americká strana uviedla, že Tureckom zakúpený ruský komplex S-400 našiel F-16 iba vo vzdialenosti 200 kilometrov, a to bolo zlyhanie, takže preto testovacie údaje neboli spočiatku ministerstvom obrany zverejnené. V Rusku sa usúdilo, že k detekcii došlo vo vzdialenosti 350 kilometrov, čo je dostačujúca vzdialenosť na ochranu a prípadný protiútok.

 

Turecké ministerstvo obrany však nečakane oznámilo výsledky testov, ktoré zasiahli aj ich. Radary ruského komplexu zaregistrovali F-16, ihneď ako stíhačka prekročila hranicu radarového pokrytia vo vzdialenosti 600 kilometrov. Turecko bolo tiež potešené tým, že S-400 bol schopný zriadiť protiútok a odpáliť rakety ešte predtým, ako objekt (stíhačka) sa dostane do zóny zásahu svojimi raketami. V praxi to znamená, že komplex vypočíta čas priblíženia, bude pracovať v predstihu, a dosiahne cieľ v momente vstupu do zóny radarového pokrytia.

 

Ruskí vojenskí analytici sa domnievajú, že práve vďaka tomu, že S-400 sa vysporiadal so všetkými úlohami, Američania zmenili názor na vykonávanie spoločných testov s Tureckom so stíhačkou F-35 a komplexom S-400 zakúpeným v Rusku, hoci turecké ministerstvo obrany ponúklo Američanom ešte predtým túto možnosť. 

 

Ďalším indikátorom úspechu testov bola skutočnosť, že Turecko okamžite oznámilo svoju pripravenosť zaobstarať si ďalšiu dávku komplexov S-400 z Ruskej federácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies