České ministerstvo priemyslu urobilo rázny krok

NETKY.SK • 17 August 2022, 06:01 • 2 min
České ministerstvo priemyslu urobilo rázny krok

PRAHA - České ministerstvo priemyslu a obchodu odobralo 13 firmám kapacitu na skladovanie plynu v zásobníkoch, ktorú nevyužívali.

slovakia

left justify in out

Firmy tak prišli o celkovú kapacitu v objeme 261 miliónov metrov kubických. V utorok to uviedol Marek Vošahlík z Ministerstva priemyslu a obchodu ČR, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe s odvolaním na Českú televíziu.

 

Z domova: Silné slová Fica na klamstvá NAKA

 

img


Ministerstvo využilo nové pravidlo "use it or lose it", teda využívaj to alebo o to prídeš. Princíp zaviedla novela energetického zákona, ktorú v júni podpísal prezident Miloš Zeman. O kapacitu prišla okrem iných aj firma Moravia Gas Storage, ktorú spoluvlastní ruský Gazprom.

 

„Opatrenie 'use it or lose it' z dielne ministerstva priemyslu a obchodu posilňuje energetickú bezpečnosť Českej republiky tým, že má brániť blokovanie prázdnej kapacity plynových zásobníkov," vysvetlil Vošahlík. Práve vďaka tomuto opatreniu môže podľa neho kapacita zásobníkov prejsť na iných užívateľov, ktorí ju môžu získať v aukcii.

 

img

 

„Štát robí iba to, čo už avizoval pred časom. Je to súbor opatrení, ktoré majú zaistiť využitie podzemných zásobníkov, teda voľných kapacít tak, aby nás nemohla prekvapiť zima," okomentoval v Českej televízii situáciu poradca v odbore plynárenstva Vratislav Ludvík. Podľa neho je potrebné, aby sa kapacita podzemných zásobníkov priblížila najmenej 90 percentám.

V súčasnosti sú české plynové zásobníky podľa predstaviteľov vlády naplnené na 80 percent a toto číslo by do začiatku vykurovacej sezóny chceli ešte zvýšiť.
 

Zo sveta: Podoľak: Vojenskou stratégiou Ukrajiny je „vytvoriť chaos“



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies