Bittó Cigániková má isté pochybnosti o vakcíne Sputnik V, sú oprávnené?

NETKY.SK • 10 Apríl 2021, 09:31 • 2 min
Bittó Cigániková má isté pochybnosti o vakcíne Sputnik V, sú oprávnené?

BRATISLAVA - Pochybnosti o ruskej vakcíne Sputnik V sú do istej miery oprávnené. Na tlačovej besede to uviedla predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Porovnávanie je nemožné 

Viacero krajín totiž dostáva túto vakcínu s rôznymi vlastnosťami. Nelíši sa len šarža, ale aj konzistencia, obsah či dávkovanie. Preto sa podľa Cigánikovej nedajú použiť výsledky, ktoré mal Sputnik V v zahraničí na to, aby sa dalo povedať, že aj ten na Slovensku je v poriadku.

 

img


"Potrebujeme informácie a tie nám nedá nikto iný, ako odborné autority," konštatovala šéfka zdravotníckeho výboru. Uviedla, že je nešťastné a nespravodlivé, ak sú odborníci nútení do politických rozhodnutí, sú ponižovaní alebo hádzaní cez palubu. Reagovala tak na vyjadrenia ministra financií SR Igora Matoviča, ktorý sa obul do výskumného ústavu SAV ohľadom testovania vakcín. ľánok ponúkame nižšie.

 

Vyjadrenia Igora Matoviča sú podľa medicínskych výskumníkov zo SAV cez čiaru

 

To, že Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) testoval vakcínu, je podľa nej správne. Dôvodom okrem iného je, že Slovensko vakcínu nedostalo ako darček, klasicky za ňu zaplatilo. Pri dvoch dávkach vakcíny sa podľa nej hovorí o sume 17 eur. Štát má preto podľa Cigánikovej právo dodané vakcíny skontrolovať.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona