Nároky na žiakov sa znížili, na pôde školy i v rodine

NETKY.SK • 27 December 2022, 09:50 • 2 min
Nároky na žiakov sa znížili, na pôde školy i v rodine

BRATISLAVA - Nároky na žiakov sa znížili. Nielen na pôde školy, ale aj v rodine a v celej spoločnosti. Pre TASR to v reakcii na blížiace sa 30. výročie samostatnosti SR uviedla učiteľka Základnej školy Gessayova v Bratislave Oľga Pifflová, ktorá v školstve pôsobí nepretržite 56 rokov. Podľa nej je to spôsobené celkovou spoločenskou situáciou.

slovakia

left justify in out

"Za dobré známky viac a usilovnejšie bojujú aj na pôde školy rodičia než samotní žiaci. Mnohí rodičia sú mimoriadne citliví na prípadný, aj keď ojedinelý, neúspech svojho dieťaťa a snažia sa aj nevhodným spôsobom učiteľovi dokazovať svoju väčšinou neopodstatnenú pravdu," uviedla. Často sa podľa jej slov učitelia stretávajú i s takými rodičmi, ktorí chcú učiteľom "diktovať", ktoré učivo a akým spôsobom majú jeho dieťa naučiť. "Tento fakt hlavne mladým začínajúcim učiteľom berie nadšenie a pracovný elán, s ktorým nastupujú za katedru po skončení štúdia," povedala. Podľa jej slov aj takéto zásahy rodiča do procesu vyučovania znehodnocujú potom celkové postavenie učiteľa v spoločnosti. Učiteľka, ktorá dodnes vyučuje, hoci je už v dôchodkovom veku, poznamenala, že v minulosti sa žiaci so záujmom zúčastňovali mimoškolských akcií. Tie vyplývali aj z vyučovacieho procesu, ide o vedomostné súťaže, olympiády, športové súťaže. "Dnes tento záujem upadá a žiaci navyše pociťujú takúto aktivitu ako záťaž, samozrejme nie všetci, ale väčšina," dodala. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies