Európska únia a Čína chcú budovať hospodárske vzťahy

NETKY.SK • 9 Apríl 2019, 18:54 • 2 min
Európska únia a Čína chcú budovať hospodárske vzťahy

BRUSEL - Európska únia a Čína sa zhodli na tom, že budú budovať svoje hospodárske vzťahy založené na vzájomných výhodách. To je jeden z výsledkov v poradí 21. summitu EÚ - Čína, ktorý sa konal v utorok popoludní v Bruseli.

slovakia

left justify in out

EÚ na najvyššej úrovni zastupovali predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker a predseda Európskej rady Donald Tusk, ich partnerom počas rokovaní bol čínsky premiér Li Kche-čchiang.

 

Na podujatí sa zúčastnili aj šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová a podpredseda EK pre zamestnanosť, rast, investície a konkurencieschopnosť Jyrki Katainen.

 

 

Summit sa konal mesiac po tom, ako EK v marci predstavila 10 konkrétnych opatrení na riešenie príležitostí a výziev, ktoré predstavuje vzťah medzi EÚ a Čínou.

 

Globálne výzvy

 

Európska delegácia predložila najnaliehavejšie otázky týkajúce sa dvojstranných vzťahov s Čínou, ako sú obchodná a investičná agenda, rokovania o komplexnej investičnej dohode či dohoda o zemepisných označeniach.

 

Na pracovnom stole boli aj globálne výzvy a spolupráca v oblasti multilateralizmu, vrátane reformy Svetovej obchodnej organizácie (WTO), klimatických zmien, zvyšovania udržateľnej konektivity či spoločné priority zahraničnej politiky v súvislosti so situáciou v Severnej Kórei a Afganistane či jadrovou dohodou s Iránom.

 

Rovnaké podmienky pre obe strany

 

Obe strany sa zaviazali dodržiavať Chartu OSN a medzinárodné právo a tri piliere systému OSN: mier a bezpečnosť; rozvoj a ľudské práva.

 

V záveroch summitu sa uvádza, že Únia a Čína chcú budovať svoje hospodárske vzťahy založené na vzájomných výhodách, na princípoch otvorenosti, nediskriminácie a spravodlivej hospodárskej súťaže so zaistením transparentnosti a rovnakých podmienok (pre firmy).

 

Obe strany sa zaväzujú zabezpečiť spravodlivú a vzájomne prospešnú spoluprácu v dvojstrannom obchode a investíciách a chcú si vzájomne poskytovať širší, ľahší a nediskriminačný prístup na trh. Zintenzívniť chcú aj úsilie o nájdenie prijateľných riešení pre množstvo kľúčových prekážok - ich prehľad sa uskutoční na nasledujúcom summite EÚ - Čína.

 

Rešpektovanie medzinárodných noriem

 

Brusel a Peking sa podľa tohto dokumentu dohodli aj na podpore bilaterálneho obchodu s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami pri rešpektovaní medzinárodných noriem v oblasti sanitárnych a fytosanitárnych záležitostí.

 

Pre EÚ bolo dôležité dohodnúť sa na dodržiavaní medzinárodných noriem v oblasti ochrany a presadzovania práv duševného vlastníctva.

 

Obe strany chcú dosiahnuť hmatateľné výsledky v prioritných oblastiach, ako sú zlovoľné registrácie práv duševného vlastníctva, presadzovanie práva a obchodné tajomstvo.

 

Ochrana zemepisných názvov

 

Zaväzujú sa zabezpečiť také právne prostredie, v ktorom autori, vynálezcovia a umelci môžu postúpiť svoje práva na základe trhových podmienok a účinne presadzovať tieto práva pred súdmi a príslušnými orgánmi.

 

Summit zhodnotil nedávny pokrok v rokovaniach o dohode o spolupráci a ochrane zemepisných označení, pričom sa podarilo dosiahnuť predbežnú dohodu o ochrane väčšiny názvov zemepisných označení na každej zo strán.

 

EÚ a Čína chcú v nadchádzajúcich mesiacoch spoločne riešiť zostávajúce otázky, najmä v súvislosti s nevyriešenými zemepisnými označeniami.

 

Obe strany podporili otvorené, bezpečné, stabilné, dostupné a mierové prostredia pre rozvoj informačných a komunikačných technológií, pričom sa zhodli, že medzinárodné právo je uplatniteľné a nevyhnutné na udržanie mieru a stability v kybernetickom priestore.

 

EÚ a Čína chcú posilniť spoluprácu v rámci kybernetickej pracovnej skupiny proti "škodlivým činnostiam" v kybernetickom priestore. Mnohé krajiny EÚ sú podozrievavé voči čínskym technológiám umožňujúcim budovanie 5G sietí.

 

V záveroch summitu sa uvádza, že 5G siete sú základným pilierom budúceho hospodárskeho a sociálneho rozvoja, pričom EÚ aj Čína vítajú tento pokrok a ďalšie výmeny - aj tie podnikateľské - v rámci dialógu a pracovného mechanizmu o 5G sieťach, ktorý funguje od roku 2015.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona