Manželský pár, obvinený v Turecku zo špionáže, prepustili na slobodu

NETKY.SK • 18 November 2021, 09:48 • 2 min
Manželský pár, obvinený v Turecku zo špionáže, prepustili na slobodu

JERUZALEM - Mordi a Natali Okninovci si z vyhliadkovej veže fotili dom prezidenta Erdogana. Následne skončili v putách pre podozrenia zo špionáže.

slovakia

left justify in out

Izraelských manželov, týždeň zadržiavaných v Turecku pre podozrenie zo špionáže, vo štvrtok prepustili. Informovala o tom izraelská vláda, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra AFP.

 

Mordiho a Natali Okninovcov zadržali minulý týždeň po tom, čo navštívili novootvorenú vežu Çamlica (vysl. čamlidža) – najvyššiu budovu v Istanbule. Veža má reštaurácie a vyhliadkové plošiny a nachádza sa vo štvrti s názvom Üsküdar na ázijskej strane mesta, kde má dom turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

 

img

 

Súd v Istanbule manželov obvinil z "politickej a vojenskej špionáže", pretože si z veže údajne fotografovali dom prezidenta Erdogana v spomínanej štvrti, napísala turecká štátna tlačová agentúra Anadolu. Okninovci obvinenia odmietli a izraelský minister zahraničných vecí Jair Lapid trval na tom, že manželia nepracujú pre žiadnu špionážnu službu.

 

"Po našom spoločnom úsilí s Tureckom boli Mordi Oknina a Natali Oknina prepustení z väznice a sú na ceste domov do Izraela," uviedol v oznámení úrad premiéra Naftaliho Bennetta. Keď už manželia pricestovali do mesta Modiin v strednom Izraeli, vítal ich dav príbuzných a priaznivcov.

 

img

 

Premiér Bennett uviedol, že Lapid "sa poďakoval prezidentovi Turecka a jeho vláde za spoluprácu a teší sa na privítane manželov doma vo vlasti"Vzťahy medzi Tureckom a Izraelom sú napäté, predovšetkým od roku 2018, keď boli po zabití palestínskych protestujúcich v pásme Gazy stiahnutí veľvyslanci.

 

Prečítajte si tiež: Manželia predávali tajné vojenské informácie. Ukryli ich na nezvyčajných miestach



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies