Vtáčia chrípka zaúradovala na farme v Čechách! Spôsobila obrovské škody

NETKY.SK • 28 December 2021, 17:14 • 2 min
Vtáčia chrípka zaúradovala na farme v Čechách! Spôsobila obrovské škody

Českí veterinári musia utratiť 80 000 sliepok na farme, kde od konca minulého týždňa uhynulo na vtáčiu chrípku vyše 100 000 kusov hydiny.

slovakia

left justify in out

V utorok to oznámila česká Štátna veterinárna správa. Farma v obci Libotenice, približne 45 kilometrov severne od Prahy, mala pred Vianocami celkovo 188 000 sliepok nosníc.

 

img

 

„Likvidácia sliepok z hál postihnutých vtáčou chrípkou prebieha," povedal pre AFP hovorca Štátnej veterinárnej správy Petr Majer.

 

„Tieto počty ukazujú, že tento vírus, vysoko choroboplodný podtyp H5N1, je veľmi agresívny a zabíja sliepky obzvlášť rýchlo a masovo," dodal hovorca.

 

Podľa jeho slov veterinári zničia aj vyše milión vajec z tejto farmy. Česká republika zaznamenala tento rok 48 ohnísk vtáčej chrípky, čo je najvyšší počet za kalendárny rok v histórii.

 

img

 

Uvedená choroba v súčasnosti trápi Európu, pričom Francúzsko minulý týždeň hlásilo výskyt v juhozápadnom regióne Landes, kde sa produkuje obľúbená lahôdka Francúzov foie gras, teda pečeň z vykŕmených husí a kačíc.

 

Prečítajte si: Západné pobrežie USA sužujú prívaly snehu

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies