Kam na potulky za vínom v blízkosti hraníc

NETKY.SK • 4 September 2023, 16:15 • 2 min
Kam na potulky za vínom v blízkosti hraníc

Žijeme v oblasti vína, kde má tento „boží mok“ nesmierne bohatú tradíciu aj obdivuhodné výsledky v súčasnosti. Ak máte už „prečítané“ slovenské vinárstva, aj v okolitých krajinách nájdete kvalitné a originálne vína, za ktorými si môžete spraviť v tomto období nezabudnuteľný enologický výlet.

slovakia

left justify in out

Či už sa vyberiete na juh – do Rakúska, Slovinska, Talianska, alebo na západ k našim moravským bratom, všade nájdete významné vinárske oblasti. Tu je niekoľko našich tipov na zaujímavé expedície za vínom.

Dolné Rakúsko

Nádherná oblasť s najrozmanitejšími vínami, ale aj prírodnými krásami, ktorá sa ťahá od Slovenska pozdĺž hraníc s Maďarskom až na juh. Dolné Rakúsko ukrýva osem vinohradníckych oblastí s množstvom vínnych ciest, atraktívnych degustácií a prehliadok tamojších pivníc, vínnych a gastronomických festivalov aj možností skvelého ubytovania. Pre Slovákov je určite zaujímavá oblasť Carnuntum východne od Viedne, medzi Dunajom, Neziderským jazerom a slovenskými hranicami, s typickými vínami Zweigelt, Frankovka či Svätovavrinecké (St. Laurent). Pôsobí tu skupina vinárov pod označením Rubin Carnuntum, ich vína môžete ochutnať napríklad v obciach Göttlesbrunn, Höflein, Arbestahl alebo Prellenkirchen.

V Dolnom Rakúsku na víno (dorába sa tu už 4 000 rokov) od augusta do novembra jednoducho nemôžte nenaraziť, žije to tu vínom, môžete sa prechádzať vínnymi uličkami (dokopy majú tunajšie vínne cesty 830 km), zúčastniť oberačiek, slávností, hodov, preskúmať jednoduché pivničky (je ich tu cca 1 100), viechy aj historické vinárstva. Napríklad v opátstve Stift Klosterneuburg môžete ochutnať miestnu raritu – Veltlínske červené. V oblasti Wachau zasa môžete navštíviť pivničný zámok v Dürnsteine.

Najdlhšiu vínnu uličku Dolného Rakúska nájdete v regióne Pulkautal v obci Hadres (1,6 km), tou najkrajšou vínnou uličkou je vraj vínna ulička v regióne Weinviertel, v obci Wildendürnbach na kopci Galgenberg s malebnou kostolnou vežou. Nájdete tu 180 lisovní a množstvo skvelých vín.

Podrávie, Slovinsko

Ďaleko to nemáme za dobrými vínami ani do Slovinska, kde na severovýchode krajiny nájdete najväčší vinársky región Podrávie. Jeho srdcom je Maribor, kde nájdete najstaršiu vínnu révu na svete, ale aj množstvo vínnych festivalov a možností na degustácie.

Podrávie (pomenované po rieke Dráva) je typické silnými aromatickými bielymi vínami, medzi ktorými je kráľom odroda Šipon, no darí sa tu aj Rýnskemu Rízlingu, Chardonnay, Sauvignonu, či Muškátu. Nádherné vinice a zaujímavé vinárstva nájdete v kopcoch okolo obcí Ljutomer-Ormož, v oblasti pohoria Radgonsko sa dorábajú výborné šumivé vína.

Ak sa vyberiete do Podrávia za vínom, určite navštívte starobylé mesto Ptuj so zámkom a staručkými vínnymi sklepmi. Môžete navštíviť aj tunajšie kúpele.

Južné Tirolsko, Taliansko

Aj v najsevernejšom regióne Talianska nájdete výborné vína! Taliansko je známe tým, že vína sa tu dorábajú v každučkom z dvadsiatich regiónov krajiny a hornaté Južné Tirolsko nie je výnimkou. Región bol tradične dodávateľom vín na cisárske dvory za čias Rakúsko-Uhorska, kvalita tunajších vín uspokojovala aj tie najnáročnejšie panovnícke jazýčky.

Vinice na úpätí Dolomitov tu nájdete v úžasnej symbióze s jabloňovými sadmi, dorába sa tu skvelý Sauvignon, Rízling Rýnsky, Silván, Pinot Bianco aj Grigio, alebo Tramín, ktorý tu má dokonca - v obci s rovnomenným názvom - svoj pôvod. V Tramine sa nachádza aj legendárne vinárstvo Wilhelm Walch, fungujúce už od roku 1869, udávajúce tón tunajším vínam.

Zaujímavosťou je, že v Južnom Tirolsku nájdete aj netypické červené odrody – ľahkú ovocnú Schiavu, alebo starodávny Lagrein s tónmi čerešní a sliviek.

Morava, Česká republika

Víno a Morava patria neoddeliteľne k sebe, tunajší ľudia to majú v krvi, kultúre, tradíciách. Jeden z najzaujímavejších výletov za moravskými vínami je určite do vinice Šobes v Znojemskej oblasti. Tunajšia vínna cesta sa nachádza priamo v Národnom parku Podyjí, je zaradená do zoznamu pamiatok UNESCO. Jej vína (robí sa tu najmä Sauvignon a Veltlín) patria dnes pod spoločnosť Znovín, ktorá zbiera ocenenia na medzinárodných súťažiach.

Nádherný výlet si môžete urobiť aj do vínnych sklepov Plže v Slováckej vinárskej podoblasti na okraji obce Petrov. Sklepy s nádherne zdobenými priečeliami sú dnes vyhlásené za pamiatkovú rezerváciu ľudovej architektúry.  Nájdete ich tu asi 80, najstaršie pochádzajú ešte z 15. storočia. Verejnosti sú prístupné po celý rok, môžete tu ochutnať skvelé moravské vína.

Dokonalý víkend môžete stráviť aj v malebných Boreticiach v známej Veľkopavlovickej vinárskej oblasti. Typická atmosféra Južnej Moravy, vinárstvo s históriou siahajúcou ešte do 18. storočia, výborne zorganizované ochutnávky. V okolí si môžete zájsť na zámok do Mikulova, do Pavlovských vrchov, ďaleko nie sú ani nádherné Lednice.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies