Manažér mesta vo Fergusone odstúpil po vyšetrovaní rasovej zaujatosti

NETKY.SK • 11 Marec 2015, 06:55 • 2 min
Manažér mesta vo Fergusone odstúpil po vyšetrovaní rasovej zaujatosti

FERGUSON - Manažér mesta vo Fergusone v americkom štáte Missouri, John Shaw, odstúpil po tom, čo vyšetrovanie ministerstva spravodlivosti odhalilo rozsiahle a systematické rasovo zaujaté praktiky tamojšej polície a mestského súdu. Informovala o tom v utorok tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na mestskú radnicu Fergusonu.

slovakia

left justify in out

Radnica na utorkovom zasadnutí jednomyseľne odhlasovala, že s okamžitou platnosťou prijme rezignáciu manažéra mesta Shawa. Shaw bol medzi niekoľkými predstaviteľmi Fergusonu, ktorých v správe zo 4. marca ostro kritizovalo ministerstvo spravodlivosti. Shaw zastával funkciu vo Fergusone, predmestí St. Louis, od roku 2007.

 

Rezort spravodlivosti začal vyšetrovanie policajného oddelenia a mestského súdu vo Fergusone po tom, čo belošský policajt 9. augusta zastrelil neozbrojeného černošského tínedžera Michaela Browna.

Tento zákrok vyvolal vlnu demonštrácií a násilností tamojších obyvateľov, ale aj Američanov v mnohých ďalších mestách. Nasledovali tiež sťažnosti na zlé zaobchádzanie polície s černochmi.

Afroameričania a ďalší občania v komunite Fergusonu žiadali trestné stíhanie belošského policajta Darrena Wilsona za vraždu alebo zabitie Browna. Wilsonovi zástancovia však tvrdili, že konal v sebaobrane.

 

Vyšetrovatelia zistili, že policajti vo Fergusone zvykli používať neprimeranú silu proti občanom tmavej farby pleti a príliš často ich pokutovali za menej závažné trestné činy. Správa vyšetrovateľov odhalila rasovú zaujatosť zo strany policajtov aj zamestnancov súdov vo Fergusone.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies