Na Slovensku potvrdili ďalších 72 prípadov delta variantu

NETKY.SK • 21 Júl 2021, 15:58 • 2 min
Na Slovensku potvrdili ďalších 72 prípadov delta variantu

BRATISLAVA - Ako informoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, väčšinu prípadov, teda 63 %, tvoril import zo zahraničia. Ďalej išlo o úzke kontakty týchto osôb, no vyskytli sa aj prípady bez cestovateľskej anamnézy.

slovakia

left justify in out

Delta variant sa podľa hygienikov potvrdil prevažne u neočkovaných ľudí.

"Celkovo sme na Slovensku od júna 2021 (prvého potvrdeného delta variantu) laboratórne potvrdili 107 prípadov. Hoci v súčasnosti na Slovensku ešte mierne prevažuje alfa variant, môžeme očakávať ďalší rast podielu delta variantu. Vzhľadom na rýchlosť šírenia delta variantu môže na význame naberať komunitné šírenie," upozorňuje ÚVZ a pripomína, že najúčinnejšiu ochranou proti COVID-19 je očkovanie.

 

img


Príznaky delta variantu sa podobajú skôr na chrípku, nádchu či alergiu, pri miernych príznakoch na prechladnutie. Typickým symptómom je bolesť hlavy, bolesť hrdla, výtok z nosa a zvýšená teplota či horúčka.

 

img

 

Strata chuti a čuchu už nebýva tak častým prejavom, vyskytnúť sa môžu hnačky. Deltou sa častejšie infikujú mladšie osoby, ktoré môžu ľahšie príznaky podceniť a výrazne infekčnejší variant vírusu šíriť ďalej.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona