Mamičky pozor, ak deti dedia obuv po súrodencoch, môžu mať problémy s chodidlami

NETKY.SK • 6 September 2018, 13:24 • 2 min
Mamičky pozor, ak deti dedia obuv po súrodencoch, môžu mať problémy s chodidlami

Starostlivosť o dieťa je nemalou položkou, no napriek tomu by sme si na isté veci mali dávať pozor.

slovakia

left justify in out

Väčšina detí sa rodí so zdravými nohami, no napriek tomu až tretina prvákov trpí plochonohosťou. Pokiaľ sa tento problém nerieši, môže vyústiť aj do vážnejších porúch.

 

Ako plochá noha vlastne vzniká? Najčastejšie je tomu tak vtedy, keď deti nosia topánky príliš často, a to aj v prípade, že ešte nechodia. Problémom však býva aj nevhodne zvolená obuv, ktorá chodidlo deformuje. Výnimočne ide o dedičnú poruchu, takzvanú uvoľnenosť väzív, kedy klenba nedokáže udržať svoj tvar.

 

V tejto súvislosti by si mamičky mali dávať obzvlášť veľký pozor na to, aby ich deti, ktorým chodidlá rastú, nenosili obuv po svojich súrodencoch či kamarátoch. V tejto oblasti sa šetriť neoplatí, pretože tak dieťa dostane topánku, ktorá je už určitým spôsobom obnosená a prispôsobená inému chodidlu. Následne sa pri chôdzi menia osy zaťaženia, čo môže viesť k deformáciám kostí a vzniku rôznych vád.

 

Ploché nohy sa dajú vyriešiť pravidelným cvičením a posilňovaním svalov a väzív na chodidle. Pomôcť môže aj ortopedická obuv, tá však problém nerieši, funguje len ako „barlička“. Veľmi dobré pre nohy je, ak chodíme naboso po rôznorodom teréne, teda nie po rovnej ploche.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies