Malokarpatská vínna cesta prezentuje vinohradnícku kultúru regiónu

NETKY.SK • 27 September 2010, 07:25 • 2 min
Malokarpatská vínna cesta prezentuje vinohradnícku kultúru regiónu

Malokarpatská vínna cesta prezentuje vinohradnícku kultúru regiónu

slovakia

left justify in out

img

V súčasnosti je podľa zákonnej klasifikácie na Slovensku šesť vinohradníckych oblastí situovaných pozdĺž južnej hranice SR - Malokarpatská, Juhoslovenská, Nitrianska, Stredoslovenská, Východoslovenská a Tokajská. Najväčšou z nich je Malokarpatská, kde sa vinohradníctvo viaže na juhovýchodné stráne Malých Karpát, okolie Hlohovca a Skalice.
Najvýznamnejším reprezentantom vinárov a vinohradníkov v Malokarpatskej oblasti je Združenie Malokarpatská vínna cesta (MVC). Od polovice 90. rokov minulého storočia sa vo vinohradníckych oblastiach Slovenska objavila myšlienka vytvorenia vínnych ciest, ktoré by využili danosti vinohradníckej krajiny, vína ako jedinečného nápoja a miestnej gastronómie na vytvorenie cielených produktov pre návštevníkov. Počas posledných 20 rokov dokázalo Združenie MVC premeniť príležitostné degustácie miestnych vín a gastronómie na ponuku celoročného programu podujatí viazaných na činnosti spojené s pestovaním viniča a výrobou vína i ponuku zariadení, typických pre tento vinohradnícky región. MVC v sebe spája niekoľko fenoménov - víno, krajinu, históriu a gastronómiu oblasti rozloženej medzi Bratislavou a Trnavou ako veľkými centrami juhozápadného Slovenska. Medzi nimi ležia tri menšie vinohradnícke mestá Pezinok, Modra a Svätý Jur.
Do povedomia milovníkov vínnej turistiky sa MVC zapísala celým radom kultúrno-spoločenských podujatí. "Najznámejším je jesenný Deň otvorených pivníc, na ktorom sa zúčastňujú tisíce návštevníkov, putujúcich po vyše 100 pivniciach s dobrým vínom od Bratislavy až po Trnavu. Pre veľký záujem obdobné podujatie organizujeme aj na jar na sviatok sv. Urbana, patróna vinohradníkov a vinárov. Verejnosť mimoriadne zaujalo aj naše nové podujatie pod názvom Deň otvorených viníc, počas ktorého návštevníci degustujú hrozno i víno, ktoré sa z neho vyrába," uviedol pre TASR predseda MVC Milan Pavelka.
V tomto roku dostalo Združenie MVC jedinečnú príležitosť predstaviť vína z tohto regiónu na Svetovej výstave v Šanghaji. "Na tejto výnimočnej akcii sme mali možnosť počas dvoch dní ponúknuť návštevníkom naše vynikajúce vína z Malokarpatskej oblasti. Ponuka sa stretla s veľkým záujmom verejnosti," dodal Milan Pavelka.
O bohatej celoročnej ponuke MVC pre verejnosť najlepšie informuje kalendár Vinohradnícky a vinársky rok, ktorý prináša prehľad o takmer 100 rôznych vinárskych podujatiach na MVC od novembra do októbra nasledujúceho roka.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies