Krajniak predstavil v Budapešti opatrenia na ochranu rodiny

NETKY.SK • 24 September 2021, 20:40 • 2 min
Krajniak predstavil v Budapešti opatrenia na ochranu rodiny

BUDAPEŠŤ/BRATISLAVA - Minister prezentoval pred zahraničnými kolegami rôzne formy finančnej pomoci, ktorú máme na Slovensku. V rámci summitu diskutovali o hlavných problémoch, ktoré postihujú rodiny.

slovakia

left justify in out

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak sa v Budapešti presvedčil, že v ochrane postavenia rodiny nie je Slovensko samo. Uviedol to v piatok na IV. Budapeštianskom demografickom summite, účastníci ktorého diskutovali o demografii a rodinných hodnotách.

 

img

 

TASR o tom informoval Tlačový a komunikačný odbor Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. "Aj moji kolegovia z okolitých štátov vidia rozvoj našich krajín práve v prorodinnej politike, a nie v dovážaní ľudí zo zahraničia," povedal šéf slovenského rezortu práce.

 

Krajniak diskutoval v piatok s ministerkami a ministrami zodpovednými za sociálnu a rodinnú oblasť v Česku, Maďarsku, Slovinsku a v Lotyšsku o vízii rodiny. V rámci panelovej diskusie k  Osvedčeným postupom v oblasti demografie a rodinných politík predstavil opatrenia, ktoré na Slovensku pomáhajú eliminovať ohrozenie rodín chudobou alebo vylúčením počas materstva, rodičovstva či staroby.

 

img

 

"Kolegom som ponúkol niektoré opatrenia, ktoré sme už u nás zaviedli. Hovoril som o tehotenskom príspevku, na ktorý majú nárok od 4. mesiaca tehotenstva sociálne poistené alebo študujúce budúce mamičky. O príspevku vo výške 830 eur, ktorý dáva štát pri narodení dieťaťa, o zvýšení daňového bonusu na dieťa do 15 rokov až o 80 percent či o zrušení doplatkov na lieky pre deti do 5 rokov," povedal Krajniak. "Zároveň som predstavil rodičovský bonus, ktorým pracujúce deti zlepšia výšku dôchodku svojim rodičom a informoval som o zámere zaviesť starorodičovskú dovolenku."

 

Prečítajte si tiež: Predstavitelia V4 diskutovali o budúcnosti Európy. Slovensko zastupoval Gábor Grendel

 

V poradí IV. Budapeštiansky demografický summit sa konal v dňoch 23. a 24. septembra. Ide o fórum, na ktorom sa od roku 2015 každé dva roky stretávajú politici, predstavitelia cirkví, odborníci, zástupcovia médií a vedy, aby diskutovali o hlavných problémoch, ktoré postihujú rodiny.

 

 

img

 

"Nie, v Európe nie je iba jeden názor na právo na tehotenstvo pre mužov, na LGBTI, na gender politiku. My sme presvedčení, že prioritne máme podporovať rodinu tvorenú otcom, mamou a deťmi. Takto máme čeliť demografickej kríze, a nie podporou imigrácii z iných kontinentov do Európy," napísal minister na sociálnej sieti po summite.

 

Jednorazový prídavok 

 

Krajniak priniesol na nedávne rokovanie vlády sľúbené riešenie na vyplatenie zvýšeného jednorazového prídavku na dieťa vo výške 100 eur. Štát to bude stáť viac než 70 miliónov eur.

 

img

 

Kabinet materiál odobril. Zvýšený prídavok dostanú rodičia všetkých detí do 18 rokov s výnimkou tých v hmotnej núdzi, ktorí už zvýšený prídavok na kompenzáciu komplikácií spojených s pandémiou nového koronavírusu dostali vo výške 333 eur na dieťa. 

 

Rodičia detí do 18 rokov dostanú za september, teda v októbrovom výplatnom termíne, o 74,5 eura viac než zvyčajne.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona