Mali ste v posledných dňoch problémy so statickou elektrinou? Vieme, prečo!

NETKY.SK • 6 Marec 2018, 11:25 • 2 min
Mali ste v posledných dňoch problémy so statickou elektrinou? Vieme, prečo!

Ak ste patrili k tým, ktorí v poslednom období dostávali jednu "iskru" za druhou, bude vás zrejme zaujímať, čo bolo príčinou tohto nepríjemného javu.

slovakia

left justify in out

Aj vám sa v priebehu posledných dní neobvykle často stávalo, že vás „kopli“ dvere od auta, stlačenie kľučky či podanie ruky s iným človekom? Rozhodne to nemal na svedomí nedostatok avivážneho prostriedku na vašom oblečení. Dôvodom bolo totiž počasie!

 

Čo je to vlastne statická elektrina? Ide o jav, kedy sa na povrchu telies zhromažďuje elektrický náboj, ktorý sa pri vzájomnom kontakte dvoch predmetov vymieňa. To je tá iskra, ktorá nás zakaždým vystraší. Stáva sa to predovšetkým po kontakte s rôznymi syntetickými materiálmi, napríklad, ak sa prechádzame po koberci s umelými vláknami, manipulujeme s balónmi alebo pokiaľ sa deti šmýkajú na plastových šmýkačkách. Nie vždy je však problém len v tomto.

 

Počas minulého týždňa sme zažili arktickú zimu, ktorú sprevádzal aj silný severovýchodný vietor. Práve ten v kombinácii s vlhkom a mrazom mohol za spomínané problémy. Pokiaľ je sucho, elektrický náboj sa nemá vzduchom ako šíriť. Vodné pary mu však k tomu výrazne dopomáhajú. Elektrina sa v nich drží až do momentu, kým sa nestretne s iným vodičom, na ktorý „preskočí“. Do vysokej miery k tomu napomáha aj zimné oblečenie, predovšetkým vlna, kožušiny a svetre.

 

Z tohto dôvodu sa nám v zimnom počasí niekoľkokrát denne stane, že „zaiskríme“. Poniektorým to spôsobuje až stres a majú obavy čohokoľvek sa dotknúť. V takom prípade  pomôže rada odstraňovať tento náboj z tela priebežne, teda viackrát v priebehu dňa sa cielene dotknúť nejakého kovového predmetu. Výboj nebude taký silný a pokiaľ ho čakáme, nespôsobí nám šok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies