Mali: Islamisti sú odhodlaní zničiť pamiatky a nastoliť právo šaría

NETKY.SK • 2 Júl 2012, 06:59 • 2 min
Mali: Islamisti sú odhodlaní zničiť pamiatky a nastoliť právo šaría

Mali Islamisti sú odhodlaní zničiť pamiatky a nastoliť právo šaría - Politika Islamistická skupina Ansár ad-dín oznámila, že bude pokračovať v ničení historických pamiatok v meste Timbuktu na severe Mali s cieľom zaviesť islamské právo šaría. Centrálna vl

slovakia

left justify in out

img

Islamistická skupina Ansár ad-dín oznámila, že bude pokračovať v ničení historických pamiatok v meste Timbuktu na severe Mali s cieľom zaviesť islamské právo šaría.
      Centrálna vláda označila ničenie pamiatok ako vojnový zločin, za ktorý by sa vzbúrenci mali zodpovedať pred medzinárodnými súdnymi orgánmi.
      "Zničíme všetko predtým, než nastolíme právo šaría v tomto meste," vyhlásil hovorca skupiny Sanda Abú Muhammad.
      Miestny obyvateľ Músá Majga agentúre AP povedal, že islamistom sa nepáči, ako v meste uctievajú hroby moslimských svätých.
      "Tvrdia, že obyvatelia milujú svätých rovnako ako Alaha," uviedol Majga.
      "Timbuktu je islamským mestom od 12. storočia a vieme, čo náboženstvo hovorí o hroboch svätých," povedal ďalší z miestnych obyvateľov. 
      "Navzdory tomu, čo tvrdia islamisti alebo wahhábisti z Ansár ad-dín, tu v Timbuktu ľudia nemilujú svätých rovnako ako Alaha, ale chcú od nich požehnanie, pretože sú našimi duchovnými sprievodcami," dodal.
      Islamisti z Ansár ad-dín vyhlásili, že prevzali kontrolu nad severnou polovicou Mali po tom, čo odtiaľ vypudili kmene berberských Tuarégov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies