Cena pšenice rapídne rastie, budeme mať drahší chlieb aj pečivo

NETKY.SK • 22 Február 2021, 10:14 • 2 min
Cena pšenice rapídne rastie, budeme mať drahší chlieb aj pečivo

SLOVENSKO - Svetová cena pšenice rastie a tak sa zvýšia náklady na výrobu pekárenských produktov. Budeme mať drahší chlieb i pečivo.

slovakia

left justify in out

Ceny pečiva v blízkej budúcnosti vzrastú, nakoľko náklady na výrobu chleba, rožkov a ďalších pekárskych, cukrárskych a cestovinárskych výrobkov ovplyvňujú svetové ceny pšenice. v posledných mesiacoch láme rekordy.

 

img

 

Vláda našich pekárov vylúčila z pandemickej pomoci a oni už nie sú schopní znášať rastúce náklady. Informoval o tom v pondelok výkonný riaditeľ Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milan Lapšanský.

 

img

 

„Úplne absentujúca pomoc štátu, obrovské náklady súvisiace s protipandemickými opatreniami a rekordné ceny potravinárskej pšenice drtivo doliehajú na slovenských pekárov. Ide doslova o prežitie slovenského pekárstva v krajine. Neostáva nám už nič iné ako zvýšiť ceny našich výrobkov. Ak okamžite nezasiahne štát, ktorý nám už pred pol rokom sľúbil pomoc, pekári budú musieť postupne otvárať dodávateľské zmluvy s obchodnými reťazcami a žiadať o zvýšenie odbytových cien,“ vysvetlil Milan Lapšanský.

Ceny potravinárskej pšenice na európskych, ale aj amerických komoditných burzách začiatkom tohto roku stúpli až na úroveň 235 amerických dolárov za tonu. K výraznému rastu zásadne prispelo Rusko, ktoré od polovice februára významne zvýšilo exportné clá na pšenicu. Ďalšie zvýšenie ciel ohlásilo na marec a zachovať ich chce najmenej do roku 2022.


img


Zároveň neutícha záujem o pšenicu z Číny. Rast dopytu zvyšuje ceny u pestovateľov a obchodníkov v celej Európe. V marci 2021 sa očakáva ďalší cenový rast obilia až o 25 % a prognózy predpovedajú dramaticky vysokú cenu obilia minimálne do novej úrody.

 

Medzinárodná obilninová rada pritom mierne znížila výhľad produkcie pšenice v tomto roku. To by mohlo pôsobiť výpadok objemu obilia na trhu v druhom polroku, čo by znamenalo udržanie vysokých cien aj po zbere novej úrody.

 

img


„Cena pšenice a z nej vyrobenej múky, výrazným spôsobom ovplyvňuje produkčné kalkulácie pekárov, cukrárov i cestovinárov. Ak cena pšenice do konca mesiaca neklesne pod 200 USD za tonu, budú musieť ceny výrobkov z nej zdražieť. Pekári totiž aktuálne fungujú doslova na hrane a bez akejkoľvek pomoci štátu,“ dodal Lapšanský.

Súvisiaci článok: Európska komisia napriek pandémii prognózuje zotavenie ekonomiky a pevný hospodársky rast



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona