Do Ruska prichádza nový americký veľvyslanec

NETKY.SK • 7 Február 2020, 10:54 • 2 min
Do Ruska prichádza nový americký veľvyslanec

MOSKVA – Do Moskvy prichádza nový veľvyslanec USA John Sullivan. Vystrieda tu svojho predchodcu Johna Huntsmana, ktorý rezignoval v auguste 2019, a začiatkom októbra opustil Rusko.

slovakia

left justify in out

John Sullivan má 60 rokov. Vyštudoval históriu a politológiu na Brownovej univerzite, následne právnickú fakultu na Columbijskej univerzite. Vykonával súkromnú právnu prax a bol asistentom jedného z členov najvyššieho súdu.

 

Pracoval vo vedení ministerstva spravodlivosti USA od roku 2004 ako prvý zástupca hlavného poradcu v Pentagone. Neskôr pôsobil niekoľko rokov ako hlavný právny poradca na americkom ministerstve obchodu. V rokoch 2007 – 2009 bol prvým zástupcom ministra obchodu. Od roku 2010 predsedal osobitnému výboru vlády pre hospodárske vzťahy medzi USA a Irakom.

 

S príchodom Donalda Trumpa do Bieleho domu sa stal prvým námestníkom ministra. Od 1. apríla do 26. apríla 2018 pôsobil ako štátny tajomník.

 

Sullivan sa istý čas veľmi kriticky vyjadroval o znovuzjednotení Krymu s Ruskom a bol medzi tými, ktorí obvinili Rusko zo zasahovania do prezidentských volieb v USA.

 

S novým vymenovaním sa rétorika Sullivana trochu zmenila. Ubezpečil, že sa sústredí na oblasti, v ktorých by obe krajiny boli schopné spolupracovať, napriek všetkým rozporom, ako sú kontrola zbraní, výmena informácií s cieľom bojovať proti terorizmu či zaistenie bezpečnosti v Arktíde.

 

Nový veľvyslanec sa spolieha na zlepšenie bilaterálnych vzťahov medzi oboma krajinami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies